Reklama

Reklama

Tyrolki z boczkiem w orzechowym sosie

Bułkę pokrój w kostkę. Przesyp do dużej miski. Jajka wymieszaj z mlekiem i solą.

Składniki na 4 porcje:

Knedle:

  • 50 dag suchej bułki pszennej (może być wrocławska albo bagietka)
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 10 dag wędliny
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

Reklama

  • 2-3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich albo laskowych
  • roszponka i małe pomidorki do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Bułkę pokrój w kostkę. Przesyp do dużej miski. Jajka wymieszaj z mlekiem i solą. Zalej tym bułkę i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Wędlinę drobno pokrój.

2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na olej, dołóż cebulę i wędlinę, podsmaż. Dodaj do bułki. Oprósz mąką, odstaw na 10 min. Ponownie wymieszaj, uformuj knedle. Zagotuj bulion.

3. Knedle wrzucaj do wrzącego bulionu i gotuj ok. 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Odlej 3 łyżki wazowe bulionu i lekko przestudź. Rozmieszaj z mąką.

4. Orzechy i szczypiorek osobno posiekaj. Orzechy wsyp do bulionu z mąką, podgrzej. Knedle odgrzej na parze lub na patelni. Polej sosem. Udekoruj szczypiorkiem, roszponką i pomidorkami.

Czas przygotowania: ok. 50 minut


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje