Tyrolki z boczkiem w orzechowym sosie
Bułkę pokrój w kostkę. Przesyp do dużej miski. Jajka wymieszaj z mlekiem i solą.
Składniki na 4 porcje:
Knedle:
- 50 dag suchej bułki pszennej (może być wrocławska albo bagietka)
- 40 dag wędzonego boczku
- 10 dag wędliny
- 1 cebula
- 5 jajek
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szkl. orzechów włoskich albo laskowych
- roszponka i małe pomidorki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Bułkę pokrój w kostkę. Przesyp do dużej miski. Jajka wymieszaj z mlekiem i solą. Zalej tym bułkę i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Wędlinę drobno pokrój.
2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na olej, dołóż cebulę i wędlinę, podsmaż. Dodaj do bułki. Oprósz mąką, odstaw na 10 min. Ponownie wymieszaj, uformuj knedle. Zagotuj bulion.
3. Knedle wrzucaj do wrzącego bulionu i gotuj ok. 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Odlej 3 łyżki wazowe bulionu i lekko przestudź. Rozmieszaj z mąką.
4. Orzechy i szczypiorek osobno posiekaj. Orzechy wsyp do bulionu z mąką, podgrzej. Knedle odgrzej na parze lub na patelni. Polej sosem. Udekoruj szczypiorkiem, roszponką i pomidorkami.
Czas przygotowania: ok. 50 minut