Ucierane kremówki z musem owocowym

Smakują wspaniale!

Jabłecznik z masą śmietanową

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki morelowe
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 8–10 pralinek orzechowych

Sposób przygotowania

1. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z 4 łyżkami cukru i skórką z cytryny. Wbij jajka, ucierając. 

Reklama

2. Do masy wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj jogurt. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 25 min w 180 st. 

3. Jabłka obierz, oczyść, rozgotuj i zmiksuj. W gorącym musie rozpuść galaretki. Mus wyłóż na spód. Schładzaj 2 godz. 

4. Śmietanę ubij z resztą cukru. Połącz z sokiem cytrynowym. Pralinki posiekaj. Dodaj do kremu. Rozsmaruj go na musie. Schładzaj 2 godz. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje