Ucierane kremówki z musem owocowym
Smakują wspaniale!

Jabłecznik z masą śmietanową
Składniki
- 1 cytryna
- 1 szkl. mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki morelowe
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 8–10 pralinek orzechowych
Sposób przygotowania
1. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z 4 łyżkami cukru i skórką z cytryny. Wbij jajka, ucierając.
2. Do masy wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj jogurt. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 25 min w 180 st.
3. Jabłka obierz, oczyść, rozgotuj i zmiksuj. W gorącym musie rozpuść galaretki. Mus wyłóż na spód. Schładzaj 2 godz.
4. Śmietanę ubij z resztą cukru. Połącz z sokiem cytrynowym. Pralinki posiekaj. Dodaj do kremu. Rozsmaruj go na musie. Schładzaj 2 godz.
Jogodowy przekładaniec

Składniki
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka w 1 laska wanilii
- 1 czubata szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 50 dag mascarpone
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 50 dag jagód
- 1 banan
Sposób przygotowania
1. Wanilię rozetnij, zeskrob rdzeń. Masło utrzyj z rdzeniem wanilii i 1/2 szkl. cukru. Dodaj żółtka. Wsyp obie mąki oraz proszek.2. Formę (25 x 11 cm) wyłóż pergam. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z ciastem. Nałóż je do foremki. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st.3. Jagody zmiksuj z bananem. Śmietanę ubij z serkiem i resztą cukru. Wymieszaj z 1/2 musu jagodowego. Krem włóż do lodówki.4. Ciasto przetnij na 3 placki. Przełóż w większej formie 2/3 kremu. Chłodź 4 godz. Polej musem. Udekoruj falami z reszty kremu.

Fale Dunaju z wiśniami
Składniki
- po 10 dag gorzkiej czekolady, masła, mielonych migdałów
- 1/2 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 4 łyżki wiśniówki
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 1 słoik (1 litr) kompotu z wiśni
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Czekoladę stop, przestudź. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj czekoladę, mąkę, kakao, proszek i migdały. Wymieszaj mikserem. 2. Formę (32 x 39 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wiśnie osącz, 2/3 owoców wciśnij w ciasto. Piecz ok. 35 min w 180 st. 3. Pozostałe wiśnie zmiksuj z 2-3 łyżkami zalewy. Mus przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz według przepisu i rozpuść. 4. Śmietanę ubij z cukrem pudrem oraz wiśniówką. Połącz z żelatyną. Rozsmaruj na cieście. Chłodź 3 godz. Polej musem. Udekoruj.