Uczta z jednego garnka
Prosty przepis na zapiekankę z warzyw i kiełbasek
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 250 g kiełbasek chorizo
- 2 czerwone papryki
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- garść zielonych oliwek
- natka
- bagietka
- majonez
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie obierz i pokrój w krążki cebulę, wypestkuj paprykę i pokrój ją w paski.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Kiełbaski chorizo pokrój w plasterki i smaż 2-3 minuty z obu stron, aż zbrązowieją. Dodaj pokrojone warzywa i czosnek. Skrop resztą oliwy, posyp mieloną papryką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut. Na 4-5 minut przed końcem pieczenia dodaj pomidory i ocet winny. Wyłącz piekarnik, gdy pomidory zaczną pękać.
Posyp oliwkami i natką. Podawaj na ciepło z bagietką i majonezem. Nasza rada: Na bazie majonezu możesz do tego dania zrobić sos aioli. Wystarczy dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę skórki z cytryny.