Reklama

Reklama

Udka kaczki w cytrusowym sosie

Idealne na obiad.

Składniki

  • 4 udka kaczki (po 300 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 400 g mrożonej zielonej fasolki
  • szparagowej
  • 2 cebule
  • 300 g kumkwatów (kupisz w supermarkecie)
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżki skrobi
  • 2-3 gałązki szałwii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Natłuść formę. 

2. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na nim udka, po czym przełóż je do formy. Posmaruj udka miodem, podlej szklanką wody. Piecz 90 minut, odkryj trochę wcześniej, aby się zrumieniły. 

3. Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku. Trzymaj w cieple. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kumkwaty pokrój w krążki. Resztę oleju rozgrzej w rondelku, wrzuć cebulę i kumkwaty, duś je ok. minuty. Dodaj cukier, wlej sok pomarańczowy, gotuj ok. 4 minut. Rozmieszaj skrobię w łyżce wody, dodaj do sosu, zagotuj. 

4. Udka kaczki wyjmij z piekarnika, ułóż na talerzach razem z fasolką. Polej sosem. Udekoruj listkami szałwii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje