Udka kaczki w cytrusowym sosie
Idealne na obiad.
Sposób przygotowania
1. Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Natłuść formę.
2. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na nim udka, po czym przełóż je do formy. Posmaruj udka miodem, podlej szklanką wody. Piecz 90 minut, odkryj trochę wcześniej, aby się zrumieniły.
3. Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku. Trzymaj w cieple. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kumkwaty pokrój w krążki. Resztę oleju rozgrzej w rondelku, wrzuć cebulę i kumkwaty, duś je ok. minuty. Dodaj cukier, wlej sok pomarańczowy, gotuj ok. 4 minut. Rozmieszaj skrobię w łyżce wody, dodaj do sosu, zagotuj.
4. Udka kaczki wyjmij z piekarnika, ułóż na talerzach razem z fasolką. Polej sosem. Udekoruj listkami szałwii.