Reklama

Reklama

Udka po grecku

Smakują wyśmienicie!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 8 młodych ziemniaków
  • 12 pomidorków
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • suszone oregano
  • suszony
  • tymianek
  • suszony rozmaryn
  • 1 łyżka miodu lpo
  • 2–3 gałązki świeżego tymianku i natki
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • trochę oleju do smażenia mięsa i skropienia ziemniaków

Sposób przygotowania

1. Udka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą i pieprzem. Skórkę z cytryny wymieszaj z oliwą oraz miodem. Dodaj sporą szczyptę suszonego rozmarynu oraz po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku. Mięso natrzyj marynatą. Włóż do miseczki. Przykryj folią i włóż na 4 godziny do lodówki. 

2. Ziemniaki wyszoruj, ew. zeskrob skórkę. Potnij na spore kawałki. Posyp solą i skrop olejem. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Świeże zioła opłucz, dobrze osusz. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. 

Reklama

3. W brytfance rozgrzej łyżkę oleju. Włóż zamarynowane mięso. Szybko je obsmaż ze wszystkich stron. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę gałązek powtykaj między udka. Posyp je plasterkami czosnku oraz ziemniakami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 25 minut. Potem dodaj pomidorki. Piecz jeszcze 20 minut. Odłożone zioła posiekaj. Danie posyp oliwkami oraz ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje