Udka po grecku

Smakują wyśmienicie!

Udka po grecku
Udka po grecku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Udka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą i pieprzem. Skórkę z cytryny wymieszaj z oliwą oraz miodem. Dodaj sporą szczyptę suszonego rozmarynu oraz po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku. Mięso natrzyj marynatą. Włóż do miseczki. Przykryj folią i włóż na 4 godziny do lodówki. 

2. Ziemniaki wyszoruj, ew. zeskrob skórkę. Potnij na spore kawałki. Posyp solą i skrop olejem. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Świeże zioła opłucz, dobrze osusz. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.

3. W brytfance rozgrzej łyżkę oleju. Włóż zamarynowane mięso. Szybko je obsmaż ze wszystkich stron. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę gałązek powtykaj między udka. Posyp je plasterkami czosnku oraz ziemniakami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 25 minut. Potem dodaj pomidorki. Piecz jeszcze 20 minut. Odłożone zioła posiekaj. Danie posyp oliwkami oraz ziołami.

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas