Udka uduszone w potrawce na ostro

Pyszne i chrupiące

Udka z kurczaka
Udka z kurczaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, posyp solą, pierzem słodką papryką oraz curry i imbirem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso i odłóż je na bok. 

2. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Czerwoną paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, osusz, potnij w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, potnij na kawałeczki. 

3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia, smaż je 5 minut, aż ładnie się zrumienią. Mięso zdejmij. Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je. Oprósz curry, imbirem i słodką papryką. Krótko zasmaż. 

4. Kiedy smażone przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj starte warzywa oraz czerwoną paprykę i chili. Całość podlej bulionem. Duś ok. 10 minut. Dołóż podudzia. Duś pod przykryciem przez 15 minut. 

5. Pod koniec duszenia do potrawki dodaj pomidory z puszki. Całość przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz papryką, curry i imbirem. Danie udekoruj kolendrą.

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas