Udka uduszone w potrawce na ostro

Pyszne i chrupiące

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 12 podudzi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 chili
  • 20–30 dag selera korzeniowego
  • 1 czerwona
  • papryka l
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • curry oraz imbir w proszku
  • kilka gałązek kolendry albo natki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, posyp solą, pierzem słodką papryką oraz curry i imbirem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso i odłóż je na bok. 

2. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Czerwoną paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, osusz, potnij w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, potnij na kawałeczki. 

3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia, smaż je 5 minut, aż ładnie się zrumienią. Mięso zdejmij. Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je. Oprósz curry, imbirem i słodką papryką. Krótko zasmaż. 

4. Kiedy smażone przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj starte warzywa oraz czerwoną paprykę i chili. Całość podlej bulionem. Duś ok. 10 minut. Dołóż podudzia. Duś pod przykryciem przez 15 minut. 

5. Pod koniec duszenia do potrawki dodaj pomidory z puszki. Całość przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz papryką, curry i imbirem. Danie udekoruj kolendrą.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje