Udka z kurczaka w sosie z podgrzybków
Udka z kurczaka w sosie grzybowym zrobisz raz i na stałe zagoszczą w twoim menu. Można wykorzystać je przy okazji gotowania rosołu. Udka z kurczaka są smaczne, sycące i można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.
Jak zrobić udka z kurczaka w sosie grzybowym?
Gotujemy rosół z kurzych udek, uważając, aby zbyt nie rozgotować mięsa. Delikatnie obieramy udka z kurczaka ze skóry.
Podgrzybki płuczemy, kroimy i wraz z cebulą podsmażamy na oliwie, dusimy do miękkości grzybów, dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietanę.
W rondlu układamy udka z kurczaka, zalewamy sosem i dusimy 5 minut.
Udka z kurczaka w sosie z podgrzybków posypujemy zieleniną, podajemy z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.
Szukasz więcej przepisów na kurczaka? Sprawdź też:
Udka z kurczaka po włosku
Najlepsze pałki z kurczaka
Cytrynowe udka z kurczaka w musztardzie
* * *
Zobacz więcej: