Udka z kurczaka w ziołach
Udka z kurczaka w ziołach są niezwykle aromatyczne, miękkie i soczyste - takie pyszności zrobicie dzięki naszemu przepisowi! Od razu zrób podwójną porcję. Udka z kurczaka w ziołach znikną w mig!
Udka z kurczaka w ziołach - przygotowanie
Do tego przepisu można użyć uda albo podudzia kurczaka. Natrzyj je, także pod skórą, najpierw niewielką ilością soli i pieprzu, a potem przyprawą do kurczaka, lubczykiem, bazylią oraz natką pietruszki.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki podobnej wielkości.
Kawałki kurczaka ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy nie powkładaj pokrojone ziemniaki. Każdy kawałek kurczaka posmaruj ajwarem. Całość oprósz solą i pieprzem.
Przykryj blaszkę folią. Piecz w 200°C ok. 60 min albo do miękkości mięsa.
Pod koniec zdejmij folię, żeby mięso się zrumieniło.
Dla fanów drobiu mamy też inne przepisy:
Zobacz również: