Udka z pieca z purée z kukurydzy i migdałami
Dla miłośników dań z drobiu

Składniki
- 1 kg podudzi z kurczaka
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- oregano i tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki obranych migdałów
- 400 g mrożonej kukurydzy
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka mielonej kolendry
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Czosnek i pozostałe przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Natrzyj mieszanką mięso. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż mięso w brytfance i przykryj folią aluminiową. Piecz 40-45 minut. W trakcie pieczenia polej udka 2-3 razy powstałym sosem. 15 minut przed końcem zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 st. C, aby skórka na udkach ładnie się zrumieniła. 3. Kukurydzę ugotuj do miękkości i odcedź.







