Udka z ziołami
Sycący obiad, chociaż nietłusty.
Składniki:
●2 duże udka z kurczaka
●duża szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, papryki słodkiej oraz ostrej
●1/2 łyżki pietruszki suszonej
●łyżka majeranku
●1/2 łyżki oleju
●1/3 szklanki chłodnej przegotowanej wody
Przygotowanie:
1. Udka umyj, oczyść i osusz. Do miseczki wsyp przyprawy, majeranek rozetrzyj i dosyp do reszty przypraw. Wymieszaj z 1/2 łyżki oleju. Natrzyj udka i owiń w folię aluminiową. Włóż na całą noc do lodówki. Na drugi dzień udka włóż do rękawa, podlej wodą, zwiąż.
2. Wstaw do piekarnika (temp. 180ºC) i piecz 30 min, po czym rozetnij rękaw i piecz kolejne 15-20 min, polewając powstałym sosem.