Udziec barani
Zasmakuj w jagnięcinie.
- 1,5 kg jagnięciny na pieczeń,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cytryny,
- po gałązce rozmarynu i tymianku,
- po szklance białego wina i bulionu,
- pieprz, 2 listki laurowe, łyżeczka mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 6 łyżek śmietany, sól.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Włożyć do foliowego woreczka, wlać też do niego wino, dodać czosnek, listki laurowe, gałązki rozmarynu i tymianku. Worek z marynatą szczelnie zamknąć i włożyć na dobę do lodówki. Wyjąć, osączyć. Olej rozgrzać w brytfance, obsmażyć na nim mięso. Dodać czosnek z marynaty, wstawić do piekarnika, podlać bulionem. Piec 2 godziny. Umyte cytryny pokroić na plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia obłożyć nimi mięso. Danie wyłożyć na półmisek. Sos przecedzić, wymieszać ze śmietaną i mąką. Podawać z sosem i ziemniakami.
Czas przygotowania 30 minut