Ulubiona frittata dr. Ludwiga

Robi się ją prosto, a także łatwo odgrzewa w opiekaczu. Pozostały ze śniadania kawałek możesz nawet zjeść jako szybką przekąskę.

Fritatta
Fritatta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Na żeliwnej lub nieprzywierającej żaroodpornej patelni o średnicy 30 cm rozgrzej na małym ogniu 2 łyżeczki oliwy. W misce roztrzep jajka i białka z czosnkiem, solą i pieprzem aż do uzyskania lekkiej piany. Wylej masę jajeczną na patelnię. Wyłącz palnik. Ułóż na jajkach jedną warstwę plastrów cukinii, a na nich  - jedną warstwę plasterków pomidora. Oprósz ziołami i posyp równo startym serem. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 5 minut albo aż ser się roztopi. Wymieszaj jarmuż z pozostałą 1 łyżeczką oliwy. Ułóż go na wierzchu frittaty i piecz jeszcze przez 8−10 minut albo aż zrobi się puszysta, a jarmuż  - chrupki. Podawaj przybraną plastrami świeżego awokado.

Przepis pochodzi z książki "Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwig

"Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwig
"Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwigmateriały prasowe
materiał zewnętrzny
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas