Ulubiona frittata dr. Ludwiga
Robi się ją prosto, a także łatwo odgrzewa w opiekaczu. Pozostały ze śniadania kawałek możesz nawet zjeść jako szybką przekąskę.

Składniki
- 3 łyżeczki oliwy extra virgin
- 5 jajek
- 3 białka
- 1−2 ząbki czosnku drobno posiekane
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki
- 1 mały pomidor pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych włoskich ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
- ½ szklanki startego sera cheddar
- 1 szklanka liści jarmużu (pokrojonych na kawałki i dość ciasno zbitych)
- ½ awokado do podania – obrać, wyjąć pestkę i pokroić na plasterki
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Na żeliwnej lub nieprzywierającej żaroodpornej patelni o średnicy 30 cm rozgrzej na małym ogniu 2 łyżeczki oliwy. W misce roztrzep jajka i białka z czosnkiem, solą i pieprzem aż do uzyskania lekkiej piany. Wylej masę jajeczną na patelnię. Wyłącz palnik. Ułóż na jajkach jedną warstwę plastrów cukinii, a na nich - jedną warstwę plasterków pomidora. Oprósz ziołami i posyp równo startym serem. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 5 minut albo aż ser się roztopi. Wymieszaj jarmuż z pozostałą 1 łyżeczką oliwy. Ułóż go na wierzchu frittaty i piecz jeszcze przez 8−10 minut albo aż zrobi się puszysta, a jarmuż - chrupki. Podawaj przybraną plastrami świeżego awokado.
Przepis pochodzi z książki "Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwig
