Ulubiony deser Polaków. Tym razem w wersji dla osób na "keto"

Obok szarlotki, to jeden z najpopularniejszych i najbardziej ulubionych deserów Polaków. Mowa oczywiście o przepysznym serniku, którego rodzajów może być nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt. Z jedzenia takiego smakołyku nie muszą rezygnować osoby będące na różnych dieta, w tym m.in. na tzw. keto. Wystarczy zamienić jeden, kaloryczny składnik na coś innego.

Jak przygotować pyszny keto-sernik?
Jak przygotować pyszny keto-sernik?123RF/PICSEL

Idealny sernik powinien charakteryzować się puszystością, delikatnością i idealnym balansem smaku, z wyraźnie wyczuwaną nutą sera, który rzecz jasna jest bazą takiego wypieku. I choć wersji sernika może być wiele, to w tym przypadku podpowiadamy, jak zrobić sernik bez dodatku cukru, zamieniając go innym, ale równie słodkim składnikiem.

Takim smakołykiem z powodzeniem mogą od czasu do czasu zajadać się osoby będące na tzw. diecie keto, która polega na ograniczonym spożywaniu węglowodanów. Jeśli chcecie mieć pewność, że sernik wyjdzie obłędny, skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz. Oto on.

Sernik keto Ewy Wachowicz - składniki

Do przygotowania sernika keto wedle przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujemy następujących składników:

  • 800 g tłustego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek erytrolu (zamiennik cukru),
  • 6 łyżek śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • szczypta soli,
  • maliny.

Sernik keto Ewy Wachowicz - przepis

Jajka wbijamy do kielicha miksera, wsypujemy erytrol, dodajemy śmietanę, pastę waniliową, doprawiamy solą i aplikujemy twaróg, krusząc go na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Czas na przygotowanie tortownicy. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na którym dokładnie rozprowadzamy masło. Na boki tortownicy także aplikujemy masło. Do tortownicy wlewamy uzyskaną w mikserze masę, formujemy i na wierzch nakładamy maliny.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C i sernik pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Gdy sernik wystygnie, wyjmujemy go z piekarnika. Ewa Wachowicz radzi, by przed podaniem, schłodzić sernik w lodówce. Smacznego!

Danie, które rozpływa się w ustach i uwodzi grzybowym aromatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas