Ulubiony deser Polaków. Tym razem w wersji dla osób na "keto"
Obok szarlotki, to jeden z najpopularniejszych i najbardziej ulubionych deserów Polaków. Mowa oczywiście o przepysznym serniku, którego rodzajów może być nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt. Z jedzenia takiego smakołyku nie muszą rezygnować osoby będące na różnych dieta, w tym m.in. na tzw. keto. Wystarczy zamienić jeden, kaloryczny składnik na coś innego.
Idealny sernik powinien charakteryzować się puszystością, delikatnością i idealnym balansem smaku, z wyraźnie wyczuwaną nutą sera, który rzecz jasna jest bazą takiego wypieku. I choć wersji sernika może być wiele, to w tym przypadku podpowiadamy, jak zrobić sernik bez dodatku cukru, zamieniając go innym, ale równie słodkim składnikiem.
Takim smakołykiem z powodzeniem mogą od czasu do czasu zajadać się osoby będące na tzw. diecie keto, która polega na ograniczonym spożywaniu węglowodanów. Jeśli chcecie mieć pewność, że sernik wyjdzie obłędny, skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz. Oto on.
Sernik keto Ewy Wachowicz - składniki
Do przygotowania sernika keto wedle przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujemy następujących składników:
- 800 g tłustego twarogu,
- 6 jajek,
- 6 łyżek erytrolu (zamiennik cukru),
- 6 łyżek śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- szczypta soli,
- maliny.
Sernik keto Ewy Wachowicz - przepis
Jajka wbijamy do kielicha miksera, wsypujemy erytrol, dodajemy śmietanę, pastę waniliową, doprawiamy solą i aplikujemy twaróg, krusząc go na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Czas na przygotowanie tortownicy. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na którym dokładnie rozprowadzamy masło. Na boki tortownicy także aplikujemy masło. Do tortownicy wlewamy uzyskaną w mikserze masę, formujemy i na wierzch nakładamy maliny.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C i sernik pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Gdy sernik wystygnie, wyjmujemy go z piekarnika. Ewa Wachowicz radzi, by przed podaniem, schłodzić sernik w lodówce. Smacznego!
Zobacz również: Szybki w przygotowaniu i niskokaloryczny deser. Jedna porcja tego sernika ma tylko 120 kcal