Uniwersalne zimne sosy do pierogów

Świetnym dodatkiem do pierogów są pikantne sosy. Pasują zarówno do dań z mięsem, jak i jarskich.

Polacy kochają pierogi, te z sosem smakują jeszcze lepiej!
Polacy kochają pierogi, te z sosem smakują jeszcze lepiej! 123RF/PICSEL

Sos jogurtowo - majonezowy

Wymieszaj po 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego i majonezu. Dodaj 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sos warto dobrze schłodzić.

Salsa pomidorowa

Obierz i posiekaj 1 czerwoną cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pomidory z puszki, przypraw solą i pieprzem. Smaż 5 min. Wystudź, wymieszaj z posiekaną zieloną papryczką chili i 3 łyżkami posiekanej kolendry.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas