Upały dają się we znaki? Zupa, której jedzenie jest czystą przyjemnością

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Skwar leje się z nieba, a brzuchy domowników donośnie burczą? Wiadomo, że nikt wtedy nie ma ochoty stać przy kuchence, ale zjeść coś trzeba. Chłodnik ogórkowy to pozycja, którą trzeba choć raz spróbować. Ale zjedzeniu raz, będzie on częściej wracał do obiadowego menu.

Chłodnik ogórkowy to obowiązkowa propozycja na lato. Trzeba się do niego przekonać i pojochać!
Chłodnik ogórkowy to obowiązkowa propozycja na lato. Trzeba się do niego przekonać i pojochać!123RF/PICSEL

Chłodnik ogórkowy: Idealny na lato

Chłodnik ogórkowy nie jest zwykłą zupą, ale jego oryginalność także nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zjeść ze smakiem i to na zdrowie! Ogórki to źródło krzemu, a jogurt dostarczy cennych bakterii probiotycznych. Oba te składniki sprawiają, że zupa szybko orzeźwi i dostarczy nam tego, czego latem nam potrzeba najbardziej. Jeśli chcemy, aby chłodnik ogórkowy był jeszcze zdrowszy i miał bardziej wyrazisty smak, to jogurt można zastąpić kefirem. Bierzemy się do pracy.

Chłodnik ogórkowy: Składniki

  • Ogórki gruntowe (sześć sztuk)
  • Czosnek (ząbek)
  • Koperek (pęczek)
  • Jogurt naturalny/kefir (400 g)
  • Orzechy włoskie (garść)
  • Ugotowane, młode ziemniaki (po kilka na osobę)
  • Ugotowane jajka (jedno na osobę)

Chłodnik ogórkowy: Przygotowanie

  • Ogórki trzeba najpierw umyć, a następnie odciąć końce. Jeśli jest taka potrzeba, obrać je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ogórkami w misce, posolić, znów wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Koper posiekać, dodać do ogórków i czosnku, dodać czarny pieprz oraz całość wymieszać z jogurtem naturalnym i schłodzić. 
  • Na talerzu wyłożyć po kilka ziemniaczków, zalać chłodnikiem, dodać przekrojone na pół jajko. Na koniec posypać odrobiną posiekanych orzechów.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas