Upały dają się we znaki? Zupa, której jedzenie jest czystą przyjemnością

Chłodnik ogórkowy to obowiązkowa propozycja na lato. Trzeba się do niego przekonać i pojochać!
Chłodnik ogórkowy to obowiązkowa propozycja na lato. Trzeba się do niego przekonać i pojochać!123RF/PICSEL

Chłodnik ogórkowy: Idealny na lato

Gazpacho - tradycyjny hiszpański chłodnikInteria KulinariaInteria Kulinaria

Chłodnik ogórkowy: Składniki

  • Ogórki gruntowe (sześć sztuk)
  • Czosnek (ząbek)
  • Koperek (pęczek)
  • Jogurt naturalny/kefir (400 g)
  • Orzechy włoskie (garść)
  • Ugotowane, młode ziemniaki (po kilka na osobę)
  • Ugotowane jajka (jedno na osobę)

Chłodnik ogórkowy: Przygotowanie

  • Ogórki trzeba najpierw umyć, a następnie odciąć końce. Jeśli jest taka potrzeba, obrać je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ogórkami w misce, posolić, znów wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Koper posiekać, dodać do ogórków i czosnku, dodać czarny pieprz oraz całość wymieszać z jogurtem naturalnym i schłodzić. 
  • Na talerzu wyłożyć po kilka ziemniaczków, zalać chłodnikiem, dodać przekrojone na pół jajko. Na koniec posypać odrobiną posiekanych orzechów.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?