Upiecz chleb jak siostra Anastazja. Zapomnisz o tym z piekarni

Jak upiec w domu chleb pszenno-żytni? Siostra Anastazja zdradza prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Zamień swoją kuchnię w domową piekarnię i przygotuj pieczywo, które w smaku nie ma sobie równych.

Przepis na chleb pszenno-żytni od siostry Anastazji
Przepis na chleb pszenno-żytni od siostry Anastazji123RF/PICSEL

Chleb pszenno-żytni. Zanim przystąpisz do pieczenia

Podstawą jak w każdym przepisie są dobre składniki. Aby mieć pewność, że chleb, który zamierzamy upiec, wyjdzie nam idealny, wybierzmy do niego mąkę wysokiej jakości. Zazwyczaj używa się mieszanki mąki pszennej (np. typ 550 lub 650) i żytniej (np. typ 720). Zwróćmy uwagę także na wodę. Do mieszania ciasta najlepiej użyć letniej (ok. 25-30 st. C).

Pamiętaj też, że ciasto na chleb musi odpocząć, aby drożdże przeprowadziły fermentację. Podczas wyrastania można co 30-60 minut delikatnie złożyć ciasto, aby poprawić jego strukturę. Po uformowaniu bochenków warto dać im czas na ponownie wyrośnięcie.

Przepis na chleb pszenno-żytni od siostry Anastazji

Jak już znamy podstawy, potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Z pomocą przychodzi siostra Anastazja, której receptury od lat cieszą się ogromną popularnością. Jak przygotowuje chleb pszenno-żytni? Oto jej przepis.

Pamiętaj też, że ciasto na chleb musi odpocząć
Pamiętaj też, że ciasto na chleb musi odpocząć

ROZCZYN 

Składniki: 

  • 10 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (ok.) 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 

Przygotowanie: 

  1. Drożdże pokruszyć, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 
  2. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

CIASTO

Składniki: 

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1/2 kg mąki żytniej 
  • 3 łyżeczki soli 
  • 3 szklanki ciepłej wody (ok.) 
  • 30 dag nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni)  

Przygotowanie: 

  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn i wodę. 
  2. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. 
  3. Pod koniec wyrabiania dodać nasiona, ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie przełożyć do dwóch wąskich foremek. 
  4.  Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 
  5. Piec przez ok. 50-55 min w temp. ok. 180-190 st. C. 
  6.  Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć zimną wodą.
Szybki przepis na wyborny chlebek lnianyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas