Upiecz chleb jak siostra Anastazja. Zapomnisz o tym z piekarni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przepis na chleb pszenno-żytni od siostry Anastazji
Przepis na chleb pszenno-żytni od siostry Anastazji123RF/PICSEL

Chleb pszenno-żytni. Zanim przystąpisz do pieczenia

Przepis na chleb pszenno-żytni od siostry Anastazji

Pamiętaj też, że ciasto na chleb musi odpocząć
Pamiętaj też, że ciasto na chleb musi odpocząć123RF/PICSEL
  • 10 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (ok.) 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  1. Drożdże pokruszyć, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 
  2. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1/2 kg mąki żytniej 
  • 3 łyżeczki soli 
  • 3 szklanki ciepłej wody (ok.) 
  • 30 dag nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni)  
  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn i wodę. 
  2. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. 
  3. Pod koniec wyrabiania dodać nasiona, ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie przełożyć do dwóch wąskich foremek. 
  4.  Ponownie odstawić do wyrośnięcia. 
  5. Piec przez ok. 50-55 min w temp. ok. 180-190 st. C. 
  6.  Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć zimną wodą.

Zobacz również:

    Szybki przepis na wyborny chlebek lnianyInteria KulinariaInteria Kulinaria