Zanurz czerstwe kromki w słodkiej masie. Chrupiący chleb w jajku wyjdzie mistrzowsko

Czerstwy chleb nie musi kończyć w koszu. Istnieje wiele sprytnych i kreatywnych sposobów na jego wykorzystanie. Jednym z najsmaczniejszych pomysłów jest przekąska z chleba smażonego w jajku na słodko. Szybki i prosty przepis świetnie sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek. Podpowiadamy, jak przygotować ten kulinarny klasyk.

Słodka przekąska z chleba będzie gotowa w kilka chwil
Słodka przekąska z chleba będzie gotowa w kilka chwilCanvaProINTERIA.PL

Pyszny sposób na czerstwy chleb

Zamiast wyrzucać suche pieczywo, lepiej poznać sztuczki, dzięki którym twarde kromki zamienią się w coś pysznego. Czerstwy chleb ma zwartą strukturę, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia. Wchłania aromaty jajka, mleka i przypraw, a jednocześnie zachowuje swój kształt. Dodatkowo to ekonomiczne rozwiązanie, które pozwala zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia i wykorzystać zgromadzone zapasy do ostatniego okruszka.

Słodka przekąska z chleba — klasyczny przepis

Do zrobienia chleba w jajku na słodko możesz wykorzystać dowolny rodzaj pieczywa, choć najlepiej sprawdza się pszenny chleb. Możesz spożytkować w ten sposób również pieczywo tostowe.

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru (sprawdzi się też cukier waniliowy)
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić chleb smażony w jajku na słodko? Zacznij od przygotowania masy jajecznej. W głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj cukier i cynamon. Całość energicznie wymieszaj.
  2. Wszystkie kromki zanurz w przygotowanym płynie. Powinny dobrze nasiąknąć z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej olej i ustaw średnią moc kuchenki. Chleb smaż z obu stron, aż zamieni się w złociste i chrupiące grzanki. Całość zajmie 5-6 minut.
Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.
Chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły, z ulubionymi dodatkami.123RF/PICSEL

Sekret dania tkwi w dodatkach

Szybka przekąska z chleba jest już prawie gotowa. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nią od razu po zdjęciu z patelni, w prosty sposób można wzbogacić smak. Gotowe grzanki posyp cukrem pudrem wymieszanym z kakao lub polej syropem klonowym. Pasować będzie też dżem lub konfitura oraz dodatek świeżych owoców.

Co powiesz na nutę egzotyki? Ciekawą modyfikacją przepisu na słodki chleb w jajku jest dodanie do mieszanki jajecznej odrobiny mleka kokosowego i łyżeczki wiórków kokosowych.

Chleb w jajku - doskonały sposób na nietypowe grzankiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas