Reklama

Reklama

Uroczysty obiad

Spodziewasz się gości? Szykuje się jakaś wyjątkowa okazja? Podpowiadamy, jakie potrawy idealnie nadadzą się na uroczyste spotkanie.

Cytrusowa rumiana gęś

Składniki

  • 1 sprawiona gęś
  • 7 mandarynek
  • 2 limonki
  • skórka otarta z jednej mandarynki
  • sok z 1 mandarynki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • po 3 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 1/4 kostki (5 dag) stopionego masła
  • czerwony pieprz, posiekana kolendra i pokrojona skórka z mandarynki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Gęś umyj, osusz. W miseczce wymieszaj: sok i skórkę z mandarynki, przyprawę korzenną oraz po szczypcie soli i pieprzu. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Mandarynki i limonki sparz. Mandarynki pokrój na ćwiartki, limonki w plasterki. 2/3 owoców na - pełnij gęś. Do środka włóż też rozmaryn i tymianek. Otwór za - szyj, nogi zwiąż sznureczkiem.

2. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na boku (skrzydłem do góry) w brytfance. Piecz 40 minut w 190 st. Przewróć gęś na drugi bok. Piecz 40 minut. Wylej z naczynia tłuszcz. Gęś ułóż do góry piersiami. Przykryj naczynie i piecz 100 minut. W połowie czasu obłóż ją resztą cytrusów. Przed podaniem tuszkę udekoruj czerwonym pieprzem, kolendrą i skórką z mandarynki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje