Uroczysty obiad
Spodziewasz się gości? Szykuje się jakaś wyjątkowa okazja? Podpowiadamy, jakie potrawy idealnie nadadzą się na uroczyste spotkanie.

Cytrusowa rumiana gęś
Składniki
- 1 sprawiona gęś
- 7 mandarynek
- 2 limonki
- skórka otarta z jednej mandarynki
- sok z 1 mandarynki
- sól
- pieprz mielony
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- po 3 gałązki tymianku i rozmarynu
- 1/4 kostki (5 dag) stopionego masła
- czerwony pieprz, posiekana kolendra i pokrojona skórka z mandarynki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Gęś umyj, osusz. W miseczce wymieszaj: sok i skórkę z mandarynki, przyprawę korzenną oraz po szczypcie soli i pieprzu. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Mandarynki i limonki sparz. Mandarynki pokrój na ćwiartki, limonki w plasterki. 2/3 owoców na - pełnij gęś. Do środka włóż też rozmaryn i tymianek. Otwór za - szyj, nogi zwiąż sznureczkiem.2. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na boku (skrzydłem do góry) w brytfance. Piecz 40 minut w 190 st. Przewróć gęś na drugi bok. Piecz 40 minut. Wylej z naczynia tłuszcz. Gęś ułóż do góry piersiami. Przykryj naczynie i piecz 100 minut. W połowie czasu obłóż ją resztą cytrusów. Przed podaniem tuszkę udekoruj czerwonym pieprzem, kolendrą i skórką z mandarynki.

Tartaletki z podgrzybkami i cząbrem
Składniki
- 1 op. ciasta kruchego
- 60 dag rozmrożonych podgrzybków
- 2 cebule
- 1/2 szkl. startego sera typu parmezan
- po 1 łyżce masła i oleju
- sól
- pieprz mielony
- cząber
- suszony koperek
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby pokrój dość drobno. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 5 minut. Przypraw. 2. Ciastem wylep 6 foremek na tartaletki. Ponakłuwaj widelcem, piecz 15 minut w 180 st. Posyp 1/2 sera, napełnij grzybami. Piecz jeszcze 5 minut. Tuż przed podaniem (na ciepło) posyp resztą startego sera.

Kaczka zapieczona w owocach
Składniki
- 4 filety z kaczki (po ok. 35 dag każdy)
- 4 jabłka
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- 4 łyżki konfitury żurawinowej
- rukola
Sposób przygotowania
1. Filety opłucz, osusz, skórkę ponacinaj. Ułóż na zimnej patelni skórką do dołu. Smaż na średnim płomieniu 8 minut, przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty. Pokrój w grubsze plastry. 2. Jabłka obierz, oczyść, pokrój jak kaczkę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem. Posyp przyprawami. Piecz 5 minut w 150 st. Posmaruj marmoladą, piecz 5 minut. Udekoruj żurawiną oraz rukolą.