Uśmiechnięte muffiny z czekoladą
Polubią je nie tylko dzieci.

Składniki
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady
na dekorację
- 2/3 szklanki cukru pudru
- białko
- żółty barwnik spożywczy
- 50 g czekolady
- 12 cukierków
Przygotowanie
1. Masło pokrój i ogrzej do temperatury pokojowej. Dodaj cukier i utrzyj na gładką masę. Dalej ucierając, dodaj jajka, jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Foremki do babeczek posmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż ciasto do foremek. Pokrój czekoladę i po kawałku wciśnij do każdej babeczki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz babeczki 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź.
3.Na polewę utrzyj cukier puder z białkiem. Dodaj żółty barwnik spożywczy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż polewę do papierowego rożka. Wyciśnij ją na muffiny, rysując żółte słoneczka.
4. Czekoladę rozpuść, przełóż do papierowego rożka i narysuj nią buzie i oczka na polewie. Na nosy słoneczek wciśnij pośrodku po kolorowym cukierku.