Reklama

Reklama

Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

Uszka mogą stać się na przykład doskonałym składnikiem sycącej sałatki lub aromatycznej zapiekanki, w szczególności jeśli nadziane są smacznym, wysokiej jakości mięsem wołowo - wieprzowym. Z mięsnych uszek z powodzeniem przygotować możemy pełne danie obiadowe, które nie tylko nasyci łakomczuchów, ale zadowoli też nawet najbardziej wymagających smakoszy. Prostym i szybkim przepisem na obiadowe wykorzystanie tychże pierożków może być połączenie ich z sosem ze świeżej cukinii i kurek. Potrawę serwować można nieco starszym dzieciom.

Reklama


Składniki:

1 opakowanie uszek z mięsem

200 g kurek,

250 ml śmietany 18%,

Mała cebula,

200 g cukinii,

1 kostka grzybowa,

50 g masła,

Vegeta do smaku. 


Opis przygotowania:

Aby przygotować sos, należy pokroić cukinię w słupki wielkości około 0,5 na 4 cm i sparzyć je w gorącej wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na masełku i cebulce, wcześniej pokrojonej w półplasterki.

Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać sparzoną cukinię i wymieszać ze śmietaną oraz kostką grzybową. Następnie dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec całość doprawić można Vegetą.

Gdy sos będzie gotowy, wystarczy wrzucić zamrożone uszka na ok. 3 l osolonego wrzątku i gotować przez ok. 14 minut; aż pierożki będą miękkie i sprężyste. Gorące uszka polać sosem i podawać przyozdobione listkiem pietruszki.

SMACZNEGO!

 

www.jawo.pl

Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiad | uszka | kurki | cukinia | mięso

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje