Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

Uszka z mięsem Jawo w sosie ze świeżej cukinii i kurek
Uszka z mięsem Jawo w sosie ze świeżej cukinii i kurekmateriały prasowe

Uszka mogą stać się na przykład doskonałym składnikiem sycącej sałatki lub aromatycznej zapiekanki, w szczególności jeśli nadziane są smacznym, wysokiej jakości mięsem wołowo - wieprzowym. Z mięsnych uszek z powodzeniem przygotować możemy pełne danie obiadowe, które nie tylko nasyci łakomczuchów, ale zadowoli też nawet najbardziej wymagających smakoszy. Prostym i szybkim przepisem na obiadowe wykorzystanie tychże pierożków może być połączenie ich z sosem ze świeżej cukinii i kurek. Potrawę serwować można nieco starszym dzieciom.

Składniki:

1 opakowanie uszek z mięsem

200 g kurek,

250 ml śmietany 18%,

Mała cebula,

200 g cukinii,

1 kostka grzybowa,

50 g masła,

Vegeta do smaku.

Opis przygotowania:

Aby przygotować sos, należy pokroić cukinię w słupki wielkości około 0,5 na 4 cm i sparzyć je w gorącej wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na masełku i cebulce, wcześniej pokrojonej w półplasterki.

Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać sparzoną cukinię i wymieszać ze śmietaną oraz kostką grzybową. Następnie dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec całość doprawić można Vegetą.

Gdy sos będzie gotowy, wystarczy wrzucić zamrożone uszka na ok. 3 l osolonego wrzątku i gotować przez ok. 14 minut; aż pierożki będą miękkie i sprężyste. Gorące uszka polać sosem i podawać przyozdobione listkiem pietruszki.

SMACZNEGO!

www.jawo.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas