Reklama

Reklama

​Vetkoek

Charakterystyczny dla kuchni południowoafrykańskiej puszysty chlebek drożdżowy smażony w głębokim tłuszczu, często podawany z nadzieniem, na przykład z mielonego mięsa, albo na słodko, z syropem lub dżemem.

Składniki:

  • 600 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży (instant)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 ml ciepłej wody
  • 200 ml mleka
  • 2 litry oleju słonecznikowego do smażenia w głębokim tłuszczu

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól, po czym wymieszać.

Wymieszać olej, ciepłą wodę i mleko, a następnie powoli dodawać do mąki. Powinna powstać masa nadająca się do zagniatania. Na posypanej mąką stolnicy zagniatać ciasto przez 8-10 minut, aż stanie się jednolite i sprężyste. Natłuścić olejem dużą miskę, przełożyć do niej wyrobione ciasto, nakryć je ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny lub aż podwoi swoją objętość.

Reklama

Delikatnie zagnieść ciasto, żeby je odpowietrzyć, następnie podzielić na 10 porcji (po około 100 g). Uformować kule, po czym rozpłaszczyć je dłonią. Tak przygotowane ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

W tym czasie rozgrzać olej do smażenia w dużym garnku o grubym dnie. Smażyć po 3 chlebki na raz. Gdy po jednej stronie zrobią się złocistobrązowe (po 4-6 minutach), przewrócić na drugą stronę i również zrumienić.

Osuszać na papierowym ręczniku lub wytłaczankach po jajkach.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy