W górach się zajadają. Regionalne placki jeszcze lepsze od ziemniaczanych

Szukasz alternatywy dla placków ziemniaczanych? Oto potrawa, która jest szybsza w przygotowaniu, zdrowsza i zachwyca kubki smakowe niebanalnym smakiem. Fuczki, danie kojarzone z kuchnią malowniczych Bieszczadów, to idealny sposób na urozmaicenie swojego obiadowego jadłospisu.

Wypróbuj nowy przepis, gdy znudziły ci się placki ziemniaczane
Wypróbuj nowy przepis, gdy znudziły ci się placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Fuczki prosto z połonin — co to za danie?

Fuczki to proste, ale wyjątkowo smaczne placki przygotowywane na bazie kapusty kiszonej i ciasta podobnego do naleśnikowego. Danie jest kojarzone z Bieszczadami i stanowi część tradycyjnej kuchni łemkowskiej. Główne składniki to kapusta, mąka, jajka, mleko oraz przyprawy. Całość smaży się na patelni. Efektem są złociste i chrupiące z zewnątrz placuszki, które w środku pozostają miękkie. Fuczki zazwyczaj podawane są z kwaśną śmietaną, co idealnie równoważy ich wyrazisty smak. Harmonijna całość przypadnie do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie uważają się za fanów kiszonek.

Prosta alternatywa dla placków ziemniaczanych

Dawniej fuczki były prostym i pożywnym daniem przygotowywanym przez mieszkańców górskich terenów, gdzie kapusta kiszona stanowiła jeden z podstawowych składników diety. Obecnie fuczki są kulinarnym numerem jeden dla osób przybywających w rejony Bieszczadów. Nie trzeba jednak planować dalekiej wyprawy, aby sprawdzić, z czym to się je. Przepis na fuczki z powodzeniem poznasz od kuchni we własnych czterech ścianach.

Składniki:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę odciśnij z wody i drobno posiekaj.
  2. W głębokim naczyniu wymieszaj mąkę, jajko oraz mleko. Powinna powstać gładka masa. Wsyp przyprawy i kapustę, ponownie zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, formując zgrabne placki.
  4. Smaż z obu stron do momentu, aż będę chrupiące. Zwykle zajmuje to około pięciu-sześciu minut.

Fuczki serwuj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Pomysł na obiad dla zabieganych

Krótki czas przygotowania sprawia, że fuczki doceniają osoby, które nie mają dużo czasu na gotowanie, a tarcie ziemniaków na klasyczne placki zupełnie nie wchodzi w grę. Przypadną do gustu również kucharzom, którzy zaczęli zauważać nudę na swoich talerzach i brakuje im inspiracji. Ponadto kiszoną kapustę uznaje się za zdrowszą od ziemniaków, więc placki stanowią bardziej wartościową i lżejszą alternatywę.

„Ewa gotuje”: Placki z kiszonej kapusty – bieszczadzkie fuczkiPolsat