Dzyndzałki, forszmak i fuczki. Oto 5 mało znanych potraw regionalnych

Tradycyjne placki ziemniaczane można zastąpić np. fuczkami - plackami z kiszoną kapustą
Tradycyjne placki ziemniaczane można zastąpić np. fuczkami - plackami z kiszoną kapustą123RF/PICSEL

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • szklanka letniej wody,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 cebule,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kwaśna śmietana,
  • sól, pieprz, majeranek

Zobacz również:

Dzyndzałki z hreczką pochodzą z kuchni warmińsko-mazurskiej
Dzyndzałki z hreczką pochodzą z kuchni warmińsko-mazurskiej123RF/PICSEL

Gryczaki

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
  • 1 kg twarogu,
  • 35 dag słoniny stopionej na skwarki,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 5 jajek,
  • mięta,
  • sól, pieprz

Forszmak lubelski

Składniki

  • 500 g mięsa (wieprzowiny, np. łopatki, wołowiny lub udźca z indyka)
  • 350 g wędzonej kiełbasy lub wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • słoik koncentratu pomidorowego (ok. 3 czubate łyżki)
  • 1-2 czerwone papryki
  • 5 ogórków kiszonych
  • ok. 10 pieczarek
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Fuczki

Składniki

  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 200 g mąki
  • 150 g wody
  • 1 jajko
  • kminek
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana

Fajerczak

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
„Zdrowie na widelcu”: Domowy sos pomidorowyPolsat CafePolsat Cafe