W Grecji gotują ją na potęgę. Orzeźwiająca alternatywa dla polskiego rosołu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wracając z wymarzonych greckich wakacji, jak najdłużej chcemy zachować w pamięci wspomnienia o widokach, muzyce czy regionalnej kuchni. W prosty sposób możemy odtworzyć jedno z popularniejszych dań, czyli zupę agvolemono. Jak ją przygotować, by zachwyciła smakiem? Podpowiadamy.
Rarytas na greckich weselach
Kuchnia grecka to nie tylko souvlaki lub taztziki. Przysmakiem Greków, który może przypaść do gustu także Polakom, jest zupa, w której królują jajka i cytryna. Choć na pierwszy rzut oka takie połączenie brzmi dość egotycznie, połączenie nietypowych smaków pozytywnie zaskakuje. Początek avgolemono zapowiada się jak tradycyjny polski rosół, dopiero później nabiera śródziemnomorskiego klimatu. W daniu odnajdziemy aromatyczny wywar z kurczaka i warzyw, makaron orzo, a także ubitą pianę z jajek i świeży sok z cytryny.
Sprawdź: Klasyczna sałatka grecka
Słoneczne agvolemono
Avgolemono jest zupą chętnie serwowaną nie tylko na greckich weselach, ale także spotkaniach rodzinnych. To nic innego jak połączenie esencjonalnego i pełnego smaku bulionu drobiowo-warzywnego z ubitą pianą jajeczną i dodatkiem soku z cytryny. W efekcie otrzymujemy niezwykle kremowe, aksamitne i delikatne danie.
Składniki na cytrynową zupę grecką
- 1,5 l wody
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 udko z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- ½ selera
- 1 biała część pora
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 3 jajka
- ½ szklanki ryżu lub drobnego makaronu orzo
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sprawdź: Grecka mousaka
Jak się gotuje grecką zupę cytrynową?
- Zaczynamy od ugotowania ryżu lub makaronu zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. W kolejnym kroku przechodzimy do oczyszczenia i pokrojenia w kostkę piersi z kurczaka oraz udka.
- Tak przygotowane mięso podsmażamy na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie myjemy, obieramy oraz kroimy na mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz por.
- Warzywa oraz mięso umieszczamy w dużym garnku, dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy gałązkę rozmarynu, liście laurowe oraz ziela angielskie.
- Składniki gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości warzy i uzyskania esencjonalnego bulionu. Następny eta wymaga od nas oddzielenia białek od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka i ciągle mieszamy. Na końcu dolewamy wyciśnięty sok z cytryny.
- Do ubitych jajek z sokiem z cytryny dodajemy szklankę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, wyławiamy je razem z mięsem z bulionu. Dla pewności możemy przecedzić wywar przez sitko. To dobry moment na doprawienie zupy solą i pieprzem.
- Szybko zauważymy, że po dodaniu jajek zupa zaczyna gęstnieć. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu, pilnując, by nie powstała w niej jajecznica.
- Zupę avgolemono podajemy z ryżem lub makaronem, kawałkami kurczaka i plasterkami oraz skórką cytryny. Smacznego!
Sprawdź również: