W Grecji gotują ją na potęgę. Orzeźwiająca alternatywa dla polskiego rosołu
![Martyna Bednarczyk](https://i.iplsc.com/000J618C546KC26R-C416.webp)
Opracowanie Martyna Bednarczyk
Wracając z wymarzonych greckich wakacji, jak najdłużej chcemy zachować w pamięci wspomnienia o widokach, muzyce czy regionalnej kuchni. W prosty sposób możemy odtworzyć jedno z popularniejszych dań, czyli zupę agvolemono. Jak ją przygotować, by zachwyciła smakiem? Podpowiadamy.
![Avgolemono to zupa cytrynowo-jajeczna](https://i.iplsc.com/000J41GU8D4GXE6M-C322-F4.webp)
Rarytas na greckich weselach
Kuchnia grecka to nie tylko souvlaki lub taztziki. Przysmakiem Greków, który może przypaść do gustu także Polakom, jest zupa, w której królują jajka i cytryna. Choć na pierwszy rzut oka takie połączenie brzmi dość egotycznie, połączenie nietypowych smaków pozytywnie zaskakuje. Początek avgolemono zapowiada się jak tradycyjny polski rosół, dopiero później nabiera śródziemnomorskiego klimatu. W daniu odnajdziemy aromatyczny wywar z kurczaka i warzyw, makaron orzo, a także ubitą pianę z jajek i świeży sok z cytryny.
Sprawdź: Klasyczna sałatka grecka
Słoneczne agvolemono
Avgolemono jest zupą chętnie serwowaną nie tylko na greckich weselach, ale także spotkaniach rodzinnych. To nic innego jak połączenie esencjonalnego i pełnego smaku bulionu drobiowo-warzywnego z ubitą pianą jajeczną i dodatkiem soku z cytryny. W efekcie otrzymujemy niezwykle kremowe, aksamitne i delikatne danie.
![Jak przygotować tradycyjną grecką zupę cytrynowo-jajeczną?](https://i.iplsc.com/000J41HCNAHLK0CQ-C322-F4.webp)
Składniki na cytrynową zupę grecką
- 1,5 l wody
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 udko z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- ½ selera
- 1 biała część pora
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 3 jajka
- ½ szklanki ryżu lub drobnego makaronu orzo
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sprawdź: Grecka mousaka
Jak się gotuje grecką zupę cytrynową?
- Zaczynamy od ugotowania ryżu lub makaronu zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. W kolejnym kroku przechodzimy do oczyszczenia i pokrojenia w kostkę piersi z kurczaka oraz udka.
- Tak przygotowane mięso podsmażamy na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie myjemy, obieramy oraz kroimy na mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz por.
- Warzywa oraz mięso umieszczamy w dużym garnku, dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy gałązkę rozmarynu, liście laurowe oraz ziela angielskie.
- Składniki gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości warzy i uzyskania esencjonalnego bulionu. Następny eta wymaga od nas oddzielenia białek od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka i ciągle mieszamy. Na końcu dolewamy wyciśnięty sok z cytryny.
- Do ubitych jajek z sokiem z cytryny dodajemy szklankę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, wyławiamy je razem z mięsem z bulionu. Dla pewności możemy przecedzić wywar przez sitko. To dobry moment na doprawienie zupy solą i pieprzem.
- Szybko zauważymy, że po dodaniu jajek zupa zaczyna gęstnieć. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu, pilnując, by nie powstała w niej jajecznica.
- Zupę avgolemono podajemy z ryżem lub makaronem, kawałkami kurczaka i plasterkami oraz skórką cytryny. Smacznego!
Sprawdź również: