W Grecji gotują ją na potęgę. Orzeźwiająca alternatywa dla polskiego rosołu

Wracając z wymarzonych greckich wakacji, jak najdłużej chcemy zachować w pamięci wspomnienia o widokach, muzyce czy regionalnej kuchni. W prosty sposób możemy odtworzyć jedno z popularniejszych dań, czyli zupę agvolemono. Jak ją przygotować, by zachwyciła smakiem? Podpowiadamy.

Avgolemono to zupa cytrynowo-jajeczna
Avgolemono to zupa cytrynowo-jajeczna123RF/PICSEL

Rarytas na greckich weselach

Kuchnia grecka to nie tylko souvlaki lub taztziki. Przysmakiem Greków, który może przypaść do gustu także Polakom, jest zupa, w której królują jajka i cytryna. Choć na pierwszy rzut oka takie połączenie brzmi dość egotycznie, połączenie nietypowych smaków pozytywnie zaskakuje. Początek avgolemono zapowiada się jak tradycyjny polski rosół, dopiero później nabiera śródziemnomorskiego klimatu. W daniu odnajdziemy aromatyczny wywar z kurczaka i warzyw, makaron orzo, a także ubitą pianę z jajek i świeży sok z cytryny.

Słoneczne agvolemono

Avgolemono jest zupą chętnie serwowaną nie tylko na greckich weselach, ale także spotkaniach rodzinnych. To nic innego jak połączenie esencjonalnego i pełnego smaku bulionu drobiowo-warzywnego z ubitą pianą jajeczną i dodatkiem soku z cytryny. W efekcie otrzymujemy niezwykle kremowe, aksamitne i delikatne danie.

Jak przygotować tradycyjną grecką zupę cytrynowo-jajeczną?
Jak przygotować tradycyjną grecką zupę cytrynowo-jajeczną?123RF/PICSEL

Składniki na cytrynową zupę grecką

  • 1,5 l wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • ½ selera
  • 1 biała część pora
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3 jajka
  • ½ szklanki ryżu lub drobnego makaronu orzo
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Sprawdź: Grecka mousaka

Jak się gotuje grecką zupę cytrynową?

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu lub makaronu zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. W kolejnym kroku przechodzimy do oczyszczenia i pokrojenia w kostkę piersi z kurczaka oraz udka.
  2. Tak przygotowane mięso podsmażamy na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie myjemy, obieramy oraz kroimy na mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz por.
  3. Warzywa oraz mięso umieszczamy w dużym garnku, dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy gałązkę rozmarynu, liście laurowe oraz ziela angielskie.
  4. Składniki gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości warzy i uzyskania esencjonalnego bulionu. Następny eta wymaga od nas oddzielenia białek od żółtek.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka i ciągle mieszamy. Na końcu dolewamy wyciśnięty sok z cytryny.
  6. Do ubitych jajek z sokiem z cytryny dodajemy szklankę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka.
  7. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyławiamy je razem z mięsem z bulionu. Dla pewności możemy przecedzić wywar przez sitko. To dobry moment na doprawienie zupy solą i pieprzem.
  8. Szybko zauważymy, że po dodaniu jajek zupa zaczyna gęstnieć. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu, pilnując, by nie powstała w niej jajecznica.
  9. Zupę avgolemono podajemy z ryżem lub makaronem, kawałkami kurczaka i plasterkami oraz skórką cytryny. Smacznego!
Horiatiki, czyli wiejska sałatka greckaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas