W Grecji gotują ją na potęgę. Orzeźwiająca alternatywa dla polskiego rosołu

Avgolemono to zupa cytrynowo-jajeczna
Avgolemono to zupa cytrynowo-jajeczna123RF/PICSEL

Rarytas na greckich weselach

Zobacz również:

    Słoneczne agvolemono

    Jak przygotować tradycyjną grecką zupę cytrynowo-jajeczną?
    Jak przygotować tradycyjną grecką zupę cytrynowo-jajeczną?123RF/PICSEL
    • 1,5 l wody
    • 3 skrzydełka z kurczaka
    • 1 udko z kurczaka
    • 2 duże marchewki
    • 2 duże pietruszki
    • ½ selera
    • 1 biała część pora
    • 1-2 gałązki rozmarynu
    • 1-2 liście laurowe
    • 2-3 ziela angielskie
    • 3 jajka
    • ½ szklanki ryżu lub drobnego makaronu orzo
    • sól i pieprz do smaku
    • olej roślinny do smażenia

    Jak się gotuje grecką zupę cytrynową?

    1. Zaczynamy od ugotowania ryżu lub makaronu zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. W kolejnym kroku przechodzimy do oczyszczenia i pokrojenia w kostkę piersi z kurczaka oraz udka.
    2. Tak przygotowane mięso podsmażamy na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie myjemy, obieramy oraz kroimy na mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz por.
    3. Warzywa oraz mięso umieszczamy w dużym garnku, dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy gałązkę rozmarynu, liście laurowe oraz ziela angielskie.
    4. Składniki gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości warzy i uzyskania esencjonalnego bulionu. Następny eta wymaga od nas oddzielenia białek od żółtek.
    5. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka i ciągle mieszamy. Na końcu dolewamy wyciśnięty sok z cytryny.
    6. Do ubitych jajek z sokiem z cytryny dodajemy szklankę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka.
    7. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyławiamy je razem z mięsem z bulionu. Dla pewności możemy przecedzić wywar przez sitko. To dobry moment na doprawienie zupy solą i pieprzem.
    8. Szybko zauważymy, że po dodaniu jajek zupa zaczyna gęstnieć. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu, pilnując, by nie powstała w niej jajecznica.
    9. Zupę avgolemono podajemy z ryżem lub makaronem, kawałkami kurczaka i plasterkami oraz skórką cytryny. Smacznego!
    Horiatiki, czyli wiejska sałatka greckaInteria KulinariaInteria Kulinaria