W sezonie korzystaj tylko z takiej. Idealna do letnich obiadów!

Passata pomidorowa sprawdzi się idealnie do dań kuchni polskiej
Passata pomidorowa sprawdzi się idealnie do dań kuchni polskiej123RF/PICSEL

Passata pomidorowa: Czym jest?

Passata pomidorowa: Jak zrobić?

  • pomidory (sześć kg),
  • sól (dwie łyżki).
  • Pomidory trzeba najpierw umyć, końce naciąć delikatnie nożem (wystarczy zrobić krzyżyk) i sparzyć wrzątkiem. Następnie obrać.
  • Warzywa przekroić na cztery części tak, aby łatwiej usunąć zdrewniałą szypułkę. Później wszystkie pokroić w dużą kostkę.
  • Pomidory przełożyć do dużego garnka, zagotować na małym ogniu, przyprawić. 
  • Passatę gotujemy tak długo, aż woda odparuje.

Passata nie tylko pomidorowa

  • Oregano
  • Bazylię
  • Szałwię
  • Czosnek
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?