W tym wydaniu to królowa przekąsek. Goście przychodzą tylko po nią

Szpinak kiedyś nie był szczególnie pożądanym warzywem, a na dodatek nie był na liście tych ulubionych przez większość Polaków. Na szczęście, przez lata udało się go odczarować i sprawić, że często gości na naszych stołach. Co więcej, doceniany jest również przez wieloletnich sceptyków, bo można z niego przygotować mnóstwo przekąsek. Jedną z nich jest rolada szpinakowa, która znika błyskawicznie. Jak ją przygotować? Sprawdźmy!

Rolada szpinakowa jest warta poświęcenia. Gościa wychodzą później zadowoleni
Rolada szpinakowa jest warta poświęcenia. Gościa wychodzą później zadowoleni123RF/PICSEL

Króluje na stołach: Oto rolada szpinakowa!

Rolada szpinakowa, wbrew powszechnej opinii, wcale taka trudna do przygotowania nie jest, choć trzeba troszkę wykazać się precyzją oraz cierpliwością. W zasadzie bazą jest szpinakowe ciasto oraz dodatki. Klasycznie są one dwa: kanapkowy serek śmietankowy oraz łosoś. Na szczęście, można je modyfikować w dowolny sposób i mieszać składniki, aby otrzymać bardzo oryginalne przekąski. Warto poświęcić czas na przygotowanie rolady szpinakowej przed imprezą. To gwarant tego, że goście będą nie tylko wracać, ale także dopominać się o jej obecność na stole.

Pęczak smażony ze szpinakiemInteria Kulinaria

Rolada szpinakowa: Składniki

Ciasto szpinakowe:

  • szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g,
  • jajka - 4 sztuki,
  • mąka pszenna tortowa - 2 łyżki,
  • czosnek - ząbek,
  • sól, pieprz - do smaku.

Farsz:

  • Łosoś wędzony - 300 g,
  • Serek śmietankowy kanapkowy - 300 g.

Rolada szpinakowa: Przygotowanie

Zabieramy się za przygotowanie szpinakowego ciasta. Najpierw trzeba rozmrozić szpinak na sitku, a później dokładnie go odcisnąć z nadmiaru wody. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z mąką na gładką masę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Teraz ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę, a później dodajemy ją do masy szpinakowej i za pomocą szpatułki mieszamy delikatnie tylko do momentu połączenia składników.

Ciasto wykładamy na płaską blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Ciasto wyciągamy i całkowicie studzimy.

Czas na dalsze przygotowania. Ostudzone ciasto wykładamy na folii spożywczej tak, aby papier do pieczenia był na górze i delikatnie go ściągamy. Wierzch smarujemy dokładnie serkiem i wykładamy kawałki łososia. Casłość wystarczy teraz zawinąć w roladę, szczelnie owinąć folią - końce mozna dokładnie okręcić. Tak przygotowana rolada szpinakowa powinna znaleźć się przed podaniem w lodówce. Jak długo? Kilka godzin to minimum, a najlepiej całą noc.

Baw się dodatkami!

Rolada szpiankowa uwielbia różne dodatki. Choć podstawowa jej wersja wymaga tylko dwóch składników, to można je modyfikować. Jeśli potrzebujmy wesji świątecznej albo uwielbiamy pikantne dania, to serek można wymieszać z tartym chrzanem. Gośćmi są wegetarianie albo weganie? Zamiast łososia moża dodać do farszu pokrojonego w cienkie plastry pomidora i ogórka, a następnie okrasić je drobno posiekanym koprem.

Sprawdź:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas