W zimie obiad przygotujesz w kilka chwil. Zrób zapasy już teraz
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Dojrzewające w sierpniowym słońcu pomidory smakują najlepiej. Zamiast żyć przez pozostałą część roku wspomnieniami o tym cudownym aromacie, warto zamknąć je w słoiki, by również zimną cieszyć się wspaniałym smakiem. Sos pomidorowy może posłużyć jako wspaniała baza, dzięki której w każdej chwili możesz przygotować szybki obiad.
Sos pomidorowy do słoików: lista składników
Aby przygotować sos pomidorowy, potrzebujesz zaledwie kilku składników:
- 5 kg pomidorów
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- oliwa lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy: Przepis
Słoiki z sosem pomidorowym to jedne z tych domowych przetworów, których nie może zabraknąć w twojej spiżarce. Przygotowanie co prawda zajmuje dłużą chwilę, ale warto ją poświęcić, aby w przyszłości przygotowanie 10 obiadów (tyle porcji wychodzi z 5 kilogramów pomidorów) zajmowało tylko chwilę. Czas przystąpić do dzieła:
- Pomidory sparz w gorącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
- W rondlu rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć czosnek z cebulą — smaż na niewielkim ogniu, dopóki cebula się nie zeszkli.
- Dodaj pomidory i gotuj, aż się rozpadną, a sos zyska odpowiednią konsystencję — im dłużej pozostawisz go na ogniu, tym gęstszy sos uzyskasz.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przelej sos pomidorowy do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Odwróć przetwory do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz również: Przepis na pomidory na zimę do kanapek
Domowy sos pomidorowy — obiad przygotujesz w kilka chwil
Domowy sos pomidorowy to doskonała baza do dań, które przygotujesz w kilka minut. Możesz podawać go z makaronem lub ryżem, dodać do mięsa zamiast sosu pieczeniowego, czy przygotować klopsiki w sosie pomidorowym. W gęstszej wersji sprawdzi się świetnie na pizzy czy grzankach. Rozcieńczony odpowiednią ilością wody posłuży jako baza do zupy pomidorowej.
Jeśli przygotowujesz zapasy na zimę - sosu pomidorowego nie może wśród nich zabraknąć.
Smacznego!