W zimie obiad przygotujesz w kilka chwil. Zrób zapasy już teraz

Dojrzewające w sierpniowym słońcu pomidory smakują najlepiej. Zamiast żyć przez pozostałą część roku wspomnieniami o tym cudownym aromacie, warto zamknąć je w słoiki, by również zimną cieszyć się wspaniałym smakiem. Sos pomidorowy może posłużyć jako wspaniała baza, dzięki której w każdej chwili możesz przygotować szybki obiad.

Sos pomidorowy można zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dojrzałe warzywa i podstawowe przyprawy
Sos pomidorowy można zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczą tylko dojrzałe warzywa i podstawowe przyprawy123RF/PICSEL

Sos pomidorowy do słoików: lista składników

Aby przygotować sos pomidorowy, potrzebujesz zaledwie kilku składników:

  • 5 kg pomidorów 
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa lub olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
Pomidory
Pomidory123RF/PICSEL

Sos pomidorowy: Przepis

Słoiki z sosem pomidorowym to jedne z tych domowych przetworów, których nie może zabraknąć w twojej spiżarce. Przygotowanie co prawda zajmuje dłużą chwilę, ale warto ją poświęcić, aby w przyszłości przygotowanie 10 obiadów (tyle porcji wychodzi z 5 kilogramów pomidorów) zajmowało tylko chwilę. Czas przystąpić do dzieła:

  1. Pomidory sparz w gorącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. 
  3. W rondlu rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć czosnek z cebulą — smaż na niewielkim ogniu, dopóki cebula się nie zeszkli.
  4. Dodaj pomidory i gotuj, aż się rozpadną, a sos zyska odpowiednią konsystencję — im dłużej pozostawisz go na ogniu, tym gęstszy sos uzyskasz.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przelej sos pomidorowy do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Odwróć przetwory do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Domowy sos pomidorowy — obiad przygotujesz w kilka chwil

Domowy sos pomidorowy to doskonała baza do dań, które przygotujesz w kilka minut. Możesz podawać go z makaronem lub ryżem, dodać do mięsa zamiast sosu pieczeniowego, czy przygotować klopsiki w sosie pomidorowym. W gęstszej wersji sprawdzi się świetnie na pizzy czy grzankach. Rozcieńczony odpowiednią ilością wody posłuży jako baza do zupy pomidorowej.

Jeśli przygotowujesz zapasy na zimę - sosu pomidorowego nie może wśród nich zabraknąć.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas