Latem włóż leczo z fasolki szparagowej do słoika. Zimą obiad przygotujesz w 5 minut

Leczo z fasolki szparagowej do słoików to jeden z tych przepisów, które ratują w nagłych sytuacjach. Za studenckich czasów nie raz pomagało reperować wątły budżet. Dziś to pomysł na obiad, który można wykonać w pięć minut, co bywa niezwykle pomocne, gdy nie masz czasu na gotowanie. Jak zrobić leczo z fasolki szparagowej do słoików?

Leczo z fasolki szparagowej do słoików
Leczo z fasolki szparagowej do słoików123RF/PICSELarchiwum prywatne

Leczo z fasolki szparagowej do słoików: Składniki

Jeśli szukasz pomysłu na przetwory z fasolki szparagowej, to leczo do słoików będzie idealnym wyborem. Latem jego składniki są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Natomiast mając w swoje spiżarce leczo z fasolki szparagowej, w pięć minut przygotujesz obiad. Wystarczy, że podsmażysz pokrojoną w plastry kiełbasę lub paprykę i dorzucisz na patelnię zawartość słoika. Po podgrzaniu danie jest gotowe do podania. Aby przygotować leczo z fasolki szparagowej do słoików, potrzebujesz:

Leczo z fasolki szparagowej do słoików: Wykonanie

Przetwory z fasolki szparagowej to doskonały sposób, aby nawet zimą zasmakować odrobiny lata. Wykonanie tego dania nie jest trudne:

  1. Wszystkie warzywa umyj.

  • Odetnij końcówki fasolki szparagowej i pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Warzywo ugotuj do miękkości i odcedź.

  • Obierz marchew i pokrój w plastry.

  • Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  • Cebulę pokrój w pół krążki.

  • W garnku podgrzej olej, wrzuć marchew i cebulę. Gdy marchew jest miękka, a cebula zeszklona, dodaj pomidory.

  • Smaż około trzech minuty, od czasu do czasu mieszając.

  • Następnie dodaj (w tej kolejności): przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku, a na koniec wlej ocet.

  • Podgrzewaj przez minutę do połączenia się składników. Na koniec dodaj fasolkę i wymieszaj.

  • Gorące leczo z fasolki szparagowej włóż do słoików i zapasteryzuj.
  • Zobacz również: Jak pasteryzować słoiki?

    Fasolkę szparagową gotuj do miękkości
    Fasolkę szparagową gotuj do miękkościarchiwum prywatne

    Jak podawać przetwory z fasolki szparagowej?

    Leczo z fasolki szparagowej ze słoików najlepiej smakuje podgrzane i podane z chlebem, ryżem lub kaszą. Miłośnicy mięsnych dodatków mogą najpierw podsmażyć kiełbasę lub dorzucić pokrojone w plastry, ugotowane parówki.

    Leczo można wzbogacić czerwoną papryką przed włożeniem do słoików: smażąc ją razem z cebulą i marchwią lub już po wyjęciu z weków. W tym drugim przypadku trzeba podsmażyć paprykę, zanim wrzucimy zawartość słoika na patelnię, czy do garnka.

    Smacznego!

    „Ewa gotuje”: Leczo z indykiemPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas