Reklama

Reklama

Wakacyjne chłodniki bez laktozy

Mnóstwo warzyw, smaków i aromatów... Porcja tej zimnej zupy to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa.

Ogórkowo-cukiniowy

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 ogórki sałatkowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 małe cukinie
  • po 1/3 pęczka koperku, mięty i bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 tosty
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, obierz i pokrój. Cukinie oczyść, umyj, wraz ze skórką potnij na kawałki. Seler naciowy oczyść, pokrój w grube plasterki. Tosty okrój ze skórki. Koperek, miętę oraz bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki wrzucić rozdrobnione składniki, dodaj sok z cytryny, bulion i oliwę. Zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Podaj np. z warzywnymi szaszłyczkami.  

Pomidorowo-arbuzowy

Składniki

  • 6 pomidorów malinowych
  • 2 czerwone papryki
  • 60 dag miąższu arbuza
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 pęczka bazylii oraz kawałki arbuza do dekoracji

Sposób przygotowania

Papryki upiecz (ok. 70 minut w 180˚C). Obierz je, oczyść. Pomidory i ogórek umyj. 1 pomidor i kawałek ogórka odłóż. Pozostałe pomidory sparz, obierz i oczyść. Miąższ arbuza i 5 pomidorów oraz resztę ogórka potnij. Czosnek obierz, posiekaj, zmiksuj z arbuzem, warzywami i oliwą. Przypraw octem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Schładzaj 1 godz. Odłożony pomidor i ogórek pokrój w kosteczkę, posyp chłodnik. Udekoruj go bazylią i arbuzem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje