Wakacyjne chłodniki bez laktozy
Mnóstwo warzyw, smaków i aromatów... Porcja tej zimnej zupy to nie tylko gwarancja orzeźwienia, ale także porządna bomba witaminowa.
Ogórkowo-cukiniowy
Sposób przygotowania
Ogórki umyj, obierz i pokrój. Cukinie oczyść, umyj, wraz ze skórką potnij na kawałki. Seler naciowy oczyść, pokrój w grube plasterki. Tosty okrój ze skórki. Koperek, miętę oraz bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno pokrój. Do miseczki wrzucić rozdrobnione składniki, dodaj sok z cytryny, bulion i oliwę. Zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Schładzaj 2 godziny. Podaj np. z warzywnymi szaszłyczkami.
Pomidorowo-arbuzowy
Sposób przygotowania
Papryki upiecz (ok. 70 minut w 180˚C). Obierz je, oczyść. Pomidory i ogórek umyj. 1 pomidor i kawałek ogórka odłóż. Pozostałe pomidory sparz, obierz i oczyść. Miąższ arbuza i 5 pomidorów oraz resztę ogórka potnij. Czosnek obierz, posiekaj, zmiksuj z arbuzem, warzywami i oliwą. Przypraw octem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Schładzaj 1 godz. Odłożony pomidor i ogórek pokrój w kosteczkę, posyp chłodnik. Udekoruj go bazylią i arbuzem.