Reklama

Reklama

Wakacyjne menu na weekend

Aromatyczny kurczak, doskonałe sałatki, chłodnik melonowy, egzotyczna przystawka, a na deser sernik na zimno! Ten weekend zapowiada się pysznie!

Wakacje to czas letnich przyjęć, obiadów w ogrodzie i rodzinnych spotkań. Jeśli poszukujesz przepisów, które cię zainspirują, zapoznaj się z naszym letnim menu!

Kurczak w maśle rozmarynowym


Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 50 g miękkiego masła
  • plasterki cytryny i zioła do dekoracji
 Przygotowanie:

Sól i pieprz wymieszać z olejem, natrzeć tym kurczaka i ułożyć go na blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę i od czasu do czasu smarować przyprawionym olejem.

Reklama

Czosnek i rozmaryn drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę. Masło wymieszać z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. 15 minut przed końcem pieczenia posmarować tym kurczaka.


Czas przygotowania: 120 minut

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

 


Chłodnik z melona

 Składniki:


  • 6 filiżanek  pokrojonego melona i arbuza
  • ¼ filiżanki słodkiego wina deserowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • cukier
  • mięta do dekoracji
 Przygotowanie:

Kawałki melona i arbuza zmiksować, dodać pozostałe składniki. Dosłodzić do smaku. Mocno schłodzić. Dekorować miętą I kulkami z melona.



  Hummus z warzywami

 Składniki:

  • 25 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki (po 425 g ) ciecierzycy
  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sól, pieprz
  • pół ogórka sałatkowego
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 200 g młodej marchewki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 podpłomyki
Przygotowanie:

Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Czosnek, bulion i osączoną ciecierzycę zmiksować. Dodać Tahini, doprawić solą i pieprzem.

Ogórek pokroić w plasterki, selera i papryki w małe kawałki. Marchewki obrać (zostawić fragment natki). Podpłomyki pokroić na kawałki. Hummus podawać z warzywami i chlebem. Posypać orzeszkami piniowymi.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

 

Sałatka z ryżem

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • Pół ogórka sałatkowego
  • Pęczek rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Mala główka salaty
  • 6 łyżek jasnego octu winnego
  • Sól, pieprz, cukier
  • 6 łyżek oleju
  • 20 g marynowanego imbiru do sushi
 Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Ogórki pokroić w półplasteki, rzodkiewki w plasterki. Miąższ awokado pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Sałatę dobrze wymyć.

Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać olej. Przygotowane warzywa wymieszać z ryżem i sosem. Do tego podawać marynowany imbir.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

  

 

 

Sałatka z cukinii

Składniki:

  • po 2 małe żółte i zielone cukinie
  • 3 duże marchewki
  • 2 szalotki
  • pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra)
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
 Przygotowanie:

  Cukinię i obraną marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie paski. Szalotki obrać i drobno pokroić. Zioła drobno pokroić. Oliwę, ocet i musztardę wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Warzywa, zioła i sos wymieszać. Podawać.


Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal


  Sernik

Składniki:

  • 50 g masła
  • 150 g kruchych ciasteczek
  • 3 płaty żelatyny
  • 100 g kremu kokosowego
  • 800 g kremowego twarożku
  • 175 g cukru
  • 250 ml mleka
  • opakowanie Mousse a la Vanille (bez gotowania)
  • dojrzałe mango
  • 1 kiwi
  • 8 truskawek
  • tłuszcz do formy
Przygotowanie:

Masło roztopić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem, ułożyć i docisnąć na dnie okrągłej tortownicy posmarowanej olejem. Odstawić w chłodne miejsce.

 Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek i cukier wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mleko i mousse w proszku wymieszać za pomocą robota. Żelatynę odcisnąć, zmieszać najpierw z 2-3 łyżkami mousse’u, a następnie z resztą. Mousse wmieszać do twarogu. Masę umieścić w formie. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Owoce wymyć i pokroić. Sernik uwolnić z formy i dekorować owocami

 

 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje