Wakacyjne menu na weekend

Aromatyczny kurczak, doskonałe sałatki, chłodnik melonowy, egzotyczna przystawka, a na deser sernik na zimno! Ten weekend zapowiada się pysznie!

Wakacje to czas letnich przyjęć, obiadów w ogrodzie i rodzinnych spotkań. Jeśli poszukujesz przepisów, które cię zainspirują, zapoznaj się z naszym letnim menu!

Reklama

Kurczak w maśle rozmarynowym


Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 50 g miękkiego masła
  • plasterki cytryny i zioła do dekoracji
 Przygotowanie:

Sól i pieprz wymieszać z olejem, natrzeć tym kurczaka i ułożyć go na blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę i od czasu do czasu smarować przyprawionym olejem.

Czosnek i rozmaryn drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę. Masło wymieszać z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. 15 minut przed końcem pieczenia posmarować tym kurczaka.


Czas przygotowania: 120 minut

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje