Wakacyjne menu na weekend

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Kurczak w maśle rozmarynowym

 
 123RF/PICSEL
  • 1 duży kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 50 g miękkiego masła
  • plasterki cytryny i zioła do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

Chłodnik z melona

  • 6 filiżanek  pokrojonego melona i arbuza
  • ¼ filiżanki słodkiego wina deserowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • cukier
  • mięta do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

  Hummus z warzywami

  • 25 g orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki (po 425 g ) ciecierzycy
  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sól, pieprz
  • pół ogórka sałatkowego
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 200 g młodej marchewki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 podpłomyki
 
 123RF/PICSEL

Sałatka z ryżem

  • 250 g ryżu
  • Pół ogórka sałatkowego
  • Pęczek rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Mala główka salaty
  • 6 łyżek jasnego octu winnego
  • Sól, pieprz, cukier
  • 6 łyżek oleju
  • 20 g marynowanego imbiru do sushi
 
 123RF/PICSEL

Sałatka z cukinii

  • po 2 małe żółte i zielone cukinie
  • 3 duże marchewki
  • 2 szalotki
  • pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra)
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
 
 123RF/PICSEL

  Sernik

  • 50 g masła
  • 150 g kruchych ciasteczek
  • 3 płaty żelatyny
  • 100 g kremu kokosowego
  • 800 g kremowego twarożku
  • 175 g cukru
  • 250 ml mleka
  • opakowanie Mousse a la Vanille (bez gotowania)
  • dojrzałe mango
  • 1 kiwi
  • 8 truskawek
  • tłuszcz do formy
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?