Wakacyjne menu na weekend
Aromatyczny kurczak, doskonałe sałatki, chłodnik melonowy, egzotyczna przystawka, a na deser sernik na zimno! Ten weekend zapowiada się pysznie!
Kurczak w maśle rozmarynowym
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 6 łyżek oleju
- 2 żabki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna
- 50 g miękkiego masła
- plasterki cytryny i zioła do dekoracji Przygotowanie:
Sól i pieprz wymieszać z olejem, natrzeć tym kurczaka i ułożyć go na blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 1 godzinę i od czasu do czasu smarować przyprawionym olejem.
Czosnek i rozmaryn drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę. Masło wymieszać z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. 15 minut przed końcem pieczenia posmarować tym kurczaka.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal
Chłodnik z melona
Składniki:
- 6 filiżanek pokrojonego melona i arbuza
- ¼ filiżanki słodkiego wina deserowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka drobno startego imbiru
- cukier
- mięta do dekoracji Przygotowanie:
Kawałki melona i arbuza zmiksować, dodać pozostałe składniki. Dosłodzić do smaku. Mocno schłodzić. Dekorować miętą I kulkami z melona.
Hummus z warzywami
- 25 g orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki (po 425 g ) ciecierzycy
- 200 ml bulionu
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- sól, pieprz
- pół ogórka sałatkowego
- 1-2 łodygi selera naciowego
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 200 g młodej marchewki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 podpłomykiPrzygotowanie:
Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Czosnek, bulion i osączoną ciecierzycę zmiksować. Dodać Tahini, doprawić solą i pieprzem.
Ogórek pokroić w plasterki, selera i papryki w małe kawałki. Marchewki obrać (zostawić fragment natki). Podpłomyki pokroić na kawałki. Hummus podawać z warzywami i chlebem. Posypać orzeszkami piniowymi.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Sałatka z ryżem
- 250 g ryżu
- Pół ogórka sałatkowego
- Pęczek rzodkiewki
- 1 awokado
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Mala główka salaty
- 6 łyżek jasnego octu winnego
- Sól, pieprz, cukier
- 6 łyżek oleju
- 20 g marynowanego imbiru do sushi Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Ogórki pokroić w półplasteki, rzodkiewki w plasterki. Miąższ awokado pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Sałatę dobrze wymyć.
Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać olej. Przygotowane warzywa wymieszać z ryżem i sosem. Do tego podawać marynowany imbir.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal
Sałatka z cukinii
Składniki:
- po 2 małe żółte i zielone cukinie
- 3 duże marchewki
- 2 szalotki
- pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra)
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, cukier Przygotowanie:
Cukinię i obraną marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie paski. Szalotki obrać i drobno pokroić. Zioła drobno pokroić. Oliwę, ocet i musztardę wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Warzywa, zioła i sos wymieszać. Podawać.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 500 kJ/119 kcal
Sernik
- 50 g masła
- 150 g kruchych ciasteczek
- 3 płaty żelatyny
- 100 g kremu kokosowego
- 800 g kremowego twarożku
- 175 g cukru
Inne przepisy na sernik na zimno:
Masło roztopić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem, ułożyć i docisnąć na dnie okrągłej tortownicy posmarowanej olejem. Odstawić w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek i cukier wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mleko i mousse w proszku wymieszać za pomocą robota. Żelatynę odcisnąć, zmieszać najpierw z 2-3 łyżkami mousse’u, a następnie z resztą. Mousse wmieszać do twarogu. Masę umieścić w formie. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Owoce wymyć i pokroić. Sernik uwolnić z formy i dekorować owocami