Sernik żmudzki
Z kuchni litewskiej.

Składniki 16 porcji:
- 1 kg twarogu, - 20 dag masła, - 30 dag cukru pudru, - 20 dag suszonych śliwek, - po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek,v - 2 dag kminku.
Przyrządzanie:
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Orzechy posiekać, pokroić śliwki wcześniej namoczone, opłukać rodzynki, jabłka drobno pokroić. Wszystkie składniki dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem, napełnić przygotowaną masą. Obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po ochłodzeniu, usunąć obręcz tortownicy, sernik przełożyć na paterę. Brzegi obficie posypać kminkiem. Deser udekorować suszonymi owocami. 1 porcja - 380 kcal Czas przygotowania: 45 minut