Składniki na 4 porcje: - 1 cebula, - 400 g mieszanego mięsa mielonego, - jedno jajko, - 2 łyżki bułki tartej, - sól, pieprz, - słodka papryka, - 2-3 łyżki oleju, - 4 bułeczki, - 250 g pomidorów, - 50 g. korniszonów, - 4 listki sałaty, - 4-6 łyżek majonezu, - 48 migdałów, - 4 łyżki keczupu, - 8 mini mozzarelli Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso, jajko, bułkę tartą, cebulę, paprykę, sól i pieprz wyrobić na gładką masę. Zwilżyć ręce a następnie formować 4 hamburgery. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć je po 3-4 minuty z każdej strony. Bułeczki poprzekrawać i ułożyć na blasze (powierzchnią cięcia do spodu). Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika i opiekać ok. 5 minut. Pomidory i korniszony pokroić w plasterki. Dolną część bułek smarować majonezem, a następnie nakładać: plasterki pomidora i korniszona i hamburgery. Ustawić zęby z migdałów, polać keczupem. Całość przykryć drugą częścią bułki. Z kulek mozzarelli i plasterków korniszona formować oczy. Nakładać na talerze razem z sałatą. Natychmiast podawać.