Przygotowanie: - 750 ml mleka, - opakowanie cukru waniliowego, - 400 g makaronu wstążki, - 4 gruszki, - 0,25 l siku jabłkowego, - łyżka cukru, - 150 g kremu orzechowego (np. nutella), - 100 g orzechów laskowych, - cynamon, - melisa Przygotowanie: Do garnka wlać po pół litra mleka i wody, dodać opakowanie cukru waniliowego, zagotować, wrzucić makaron i gotować 12 minut. Gruszki obrać, pokroić na cząstki. Dusić w soku jabłkowym z cukrem ok. 5 minut. Pozostałe mleko zagotować i rozpuścić w nim krem orzechowy. 6 orzechów przepołowić resztę posiekać. Makaron i gruszki odcedzić układać na talerzu, polać sosem, posypać orzechami, oprószyć cynamonem. Dekorować listkami melisy. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 3690 kJ/881 kcal