Reklama

Reklama

Waniliowy makaron z jabłkami

Makaron z owocami przez cały rok.

Składniki na 4 porcje:

- 6 średniej wielkości kwaśnych jabłek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kawałek cynamonu,
- 100 ml wina jabłkowego,
- 5 łyżek cukru,
- 0,5 l mleka,
- opakowanie sosu waniliowego w proszku (lub pół opakowania budyniu waniliowego),
- miąższ z jednej laski wanilii,
- 175 g makaronu,
- 50 g orzechów laskowych ,
- melisa do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrojone w cząstki jabłka skropić sokiem z cytryny i razem z kawałkiem cynamonu dusić w winie przez ok. 15 minut. Dodać ok. 3 łyżki cukru. 2 łyżki mleka, pozostały cukier i sos w proszku (lub budyń) dobrze rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z miąższem z wanilii, dodać makaron i gotować ok. 8 minut. Delikatnie wmieszać rozrobiony sos waniliowy. Orzechy laskowe posiekać. Makaron podawać z jabłkami i orzechami. Dekorować melisą.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Dowiedz się więcej na temat: jabłka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje