Składniki na 4 porcje: - 6 średniej wielkości kwaśnych jabłek, - 2 łyżki soku z cytryny, - kawałek cynamonu, - 100 ml wina jabłkowego, - 5 łyżek cukru, - 0,5 l mleka, - opakowanie sosu waniliowego w proszku (lub pół opakowania budyniu waniliowego), - miąższ z jednej laski wanilii, - 175 g makaronu, - 50 g orzechów laskowych , - melisa do dekoracji Przygotowanie: Pokrojone w cząstki jabłka skropić sokiem z cytryny i razem z kawałkiem cynamonu dusić w winie przez ok. 15 minut. Dodać ok. 3 łyżki cukru. 2 łyżki mleka, pozostały cukier i sos w proszku (lub budyń) dobrze rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z miąższem z wanilii, dodać makaron i gotować ok. 8 minut. Delikatnie wmieszać rozrobiony sos waniliowy. Orzechy laskowe posiekać. Makaron podawać z jabłkami i orzechami. Dekorować melisą. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal