Warkocz z makiem
Świąteczne wypieki

Składniki na 10 porcji:
- 50 dag mąki, - 4 dag drożdży, - szklanka mleka, - jajko, żółtko, - po 10 dag masła i cukru, nadzienie: - 40 dag maku, - 20 dag cukru, - 4 dag masła, - 2 łyżki miodu, - 2 białka, lukier, - 20 dag bakalii, - kandyzowane owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, dodać utarte z cukrem żółtko, resztę mąki, jajko i rozpuszczone masło. Wyrobić i przykryć. Opłukany mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zemleć 3 razy. Dodać rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Smażyć, mieszając 10 min. Przestudzić, połączyć z pianą z białek. Ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulony. Zapleść z nich warkocz. Przenieść na blachę przykrytą pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 200 st. C. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować gałązkami ostrokrzewu.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!