Reklama

Reklama

Warstwowy tort króliczek

Czas ok. 240 min; porcja – 330 kcal.

Składniki - na 24 porcje

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 15 dag margaryny
  • 18 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • cukrowe perełki
  • polewa
  • kolorowe lentilki

1. Puszkę mleka zalej wodą i gotuj 90 min. Metalową miseczkę ustaw na garnku z wrzątkiem. Do miseczki włóż margarynę z cukrem i miodem. Ogrzewaj w kąpieli wodnej, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę.

Reklama

2. Składniki wystudź, dodaj jajka i połowę mąki, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż na stolnicę, zagnieć z pozostałą mąką. Podziel na 10 części. Każda rozwałkuj na identyczny okrągły placek. Piecz je 10 min w 180 st.

3. Blaty wystudź, 5 od- łóż. Z reszty wytnij kształt muszki. Odkrojone z 2 stron części posłużą do zrobienia uszu króliczka. Masło zmiksuj na krem razem z ugotowanym mlekiem skondensowanym.

5 blatów przełóż kremem, to będzie głowa. Z pozostałych sklejonych kremem części zrób uszy i muszkę. Posmaruj królika resztą kremu, ozdób perełkami, polewą i lentilkami.

Gdy zależy ci na czasie, wykorzystaj do zrobienia tortu gotowe blaty biszkoptowe. Dwa z nich po przełożeniu kremem utworzą buźkę królika. Z dwóch kolejnych wytnij uszy i zrób muszkę. Udekoruj jak powyżej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje