Reklama

Reklama

Warto jeść pomidory skropione oliwą i cytryną

Pomidory zawierają likopen. Jest to ważny w diecie po 50. roku życia przeciwutleniacz. W sezonie warto jeść po 1-2 pomidory dziennie.

Likopen wymiata z organizmu wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się, i zmniejsza ryzyko nowotworu. Obniża też poziom cholesterolu i poprawia pracę układu krwionośnego. 

Reklama

Dzięki temu wzmacnia serce i zapobiega zawałowi. Poprawia też gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. 

Przyswajanie likopenu zwiększa tłuszcz. Warto więc skropić pomidory oliwą. 

By wzrosła zdolność przeciwutleniająca pomidorów, polejmy je także sokiem z cytryny, który zawiera inny silny antyoksydant - witaminę C. 

Wchłanianie likopenu blokują zaś produkty bogate w żelazo i błonnik jak tofu, pestki dyni, liście szpinaku, żółtko i pieczywo pełnoziarniste.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje