Warto jeść pomidory skropione oliwą i cytryną
Pomidory zawierają likopen. Jest to ważny w diecie po 50. roku życia przeciwutleniacz. W sezonie warto jeść po 1-2 pomidory dziennie.
Likopen wymiata z organizmu wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się, i zmniejsza ryzyko nowotworu. Obniża też poziom cholesterolu i poprawia pracę układu krwionośnego.
Dzięki temu wzmacnia serce i zapobiega zawałowi. Poprawia też gęstość kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy.
Przyswajanie likopenu zwiększa tłuszcz. Warto więc skropić pomidory oliwą.
By wzrosła zdolność przeciwutleniająca pomidorów, polejmy je także sokiem z cytryny, który zawiera inny silny antyoksydant - witaminę C.
Wchłanianie likopenu blokują zaś produkty bogate w żelazo i błonnik jak tofu, pestki dyni, liście szpinaku, żółtko i pieczywo pełnoziarniste.