Wartościowy ryż
Zwykle nie powoduje alergii, więc jest jednym z pierwszych produktów, jakie oprócz mleka, można podać dziecku. Jakie jeszcze kryje zalety? Oto nasze podpowiedzi.
1. Jest delikatny w smaku i lekkostrawny - idealny dla wrażliwego brzuszka szkraba. Nie zawiera glutenu, więc jest odpowiedni dla maluszków, które nie tolerują białek innych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia).
2. Kleik ryżowy ma działanie lekko zapierające, dlatego wspomaga leczenie biegunki.
3. Zagęszcza mleko, na dłużej zapewniając uczycie sytości. W postaci kaszki można go podawać już po 4. miesiącu.
4. Lekko rozgotowany, dodany do zupek malucha po 8.-9. miesiącu, pomaga w nauce gryzienia.
5. Może być bazą wielu dań, które świetnie urozmaicają dietę dziecka na etapie jej rozszerzania. Można go podawać z owocami, dodawać do zup i dań mięsnych.