Warzywa. Co zrobić, aby były ugotowane perfekcyjnie?

Warzywa nie wydają się niczym skomplikowanym do ugotowania. Jednak dzięki różnym właściwościom nie wszystkie powinno się gotować w ten sam sposób. Jak zatem perfekcyjnie ugotować warzywa?

Jak gotować warzywa, aby były smaczne i zdrowe?
Jak gotować warzywa, aby były smaczne i zdrowe?/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Krok 1. Warzyw lepiej nie obierać

Pod skórką warzyw znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych, dlatego nie powinniśmy ich obierać. Sprawi to, że warzywa zachowają więcej wartości odżywczych, a także będą smaczniejsze. Wystarczy przed ugotowaniem dokładnie je umyć.

Krok 2. Im mniej wody do warzyw, tym lepiej

Kolejnym sposobem na utratę jak najmniejszej ilości cennych składników odżywczych jest wrzucenie warzyw do wrzącej wody. Wyjątkiem są buraki, które trzeba włożyć od razu do zimnej jeszcze wody, aby zachowały swój kolor.

Krok 4. Im większe kawałki warzyw, tym lepiej

Najlepiej w ogóle nie kroić warzyw do gotowania. Jeśli już jednak trzeba, to warto pokroić je w jak największe kawałki, aby nie traciły witamin i minerałów.

Krok 5. Warzywa pod przykrywką czy bez?

Użycie pokrywki do gotowania warzyw przyspiesza cały proces. Krótszy czas gotowania jest zarówno bardziej ekonomiczny, jak i zdrowszy. Uwaga! Nie wszystkie warzywa lubią gotowanie pod przykryciem. Należą do nich: pomidory, szpinak, groch, fasola czy kapusta. 

Zobacz więcej:

9 warzyw, które mają wspaniałe właściwości zdrowotne

Kuchnia w stylu angielskim – jak ją urządzić?

"Family Food Fight. Kulinarne historie Piotra Gąsowskiego": Rodzina BazarnikówPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas