Reklama

Reklama

Warzywa. Co zrobić, aby były ugotowane perfekcyjnie?

Warzywa nie wydają się niczym skomplikowanym do ugotowania. Jednak dzięki różnym właściwościom nie wszystkie powinno się gotować w ten sam sposób. Jak zatem perfekcyjnie ugotować warzywa?

Krok 1. Warzyw lepiej nie obierać

Pod skórką warzyw znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych, dlatego nie powinniśmy ich obierać. Sprawi to, że warzywa zachowają więcej wartości odżywczych, a także będą smaczniejsze. Wystarczy przed ugotowaniem dokładnie je umyć.

Krok 2. Im mniej wody do warzyw, tym lepiej



Do gotowania warzyw powinniśmy użyć jak najmniej wody. Pozwoli to zachować więcej aromatu i składników odżywczych. Należy również dodać trochę soli lub cukru, dzięki czemu warzywa będą smaczniejsze i utracą mniej witamin. Pamiętajmy też, że woda po ich ugotowaniu ma różne wartości, więc można ją wykorzystać do zupy czy sosu.

Krok 3. Warzywa najlepiej wrzucać do wrzątku

Kolejnym sposobem na utratę jak najmniejszej ilości cennych składników odżywczych jest wrzucenie warzyw do wrzącej wody. Wyjątkiem są buraki, które trzeba włożyć od razu do zimnej jeszcze wody, aby zachowały swój kolor.

Krok 4. Im większe kawałki warzyw, tym lepiej

Najlepiej w ogóle nie kroić warzyw do gotowania. Jeśli już jednak trzeba, to warto pokroić je w jak największe kawałki, aby nie traciły witamin i minerałów.

Reklama

Krok 5. Warzywa pod przykrywką czy bez?

Użycie pokrywki do gotowania warzyw przyspiesza cały proces. Krótszy czas gotowania jest zarówno bardziej ekonomiczny, jak i zdrowszy. Uwaga! Nie wszystkie warzywa lubią gotowanie pod przykryciem. Należą do nich: pomidory, szpinak, groch, fasola czy kapusta. 

Zobacz więcej:

9 warzyw, które mają wspaniałe właściwości zdrowotne

Kuchnia w stylu angielskim – jak ją urządzić?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje