Warzywa. Co zrobić, aby były ugotowane perfekcyjnie?
Warzywa nie wydają się niczym skomplikowanym do ugotowania. Jednak dzięki różnym właściwościom nie wszystkie powinno się gotować w ten sam sposób. Jak zatem perfekcyjnie ugotować warzywa?
Krok 1. Warzyw lepiej nie obierać
Pod skórką warzyw znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych, dlatego nie powinniśmy ich obierać. Sprawi to, że warzywa zachowają więcej wartości odżywczych, a także będą smaczniejsze. Wystarczy przed ugotowaniem dokładnie je umyć.
Krok 2. Im mniej wody do warzyw, tym lepiej
Zobacz również:
Kolejnym sposobem na utratę jak najmniejszej ilości cennych składników odżywczych jest wrzucenie warzyw do wrzącej wody. Wyjątkiem są buraki, które trzeba włożyć od razu do zimnej jeszcze wody, aby zachowały swój kolor.
Krok 4. Im większe kawałki warzyw, tym lepiej
Najlepiej w ogóle nie kroić warzyw do gotowania. Jeśli już jednak trzeba, to warto pokroić je w jak największe kawałki, aby nie traciły witamin i minerałów.
Krok 5. Warzywa pod przykrywką czy bez?
Użycie pokrywki do gotowania warzyw przyspiesza cały proces. Krótszy czas gotowania jest zarówno bardziej ekonomiczny, jak i zdrowszy. Uwaga! Nie wszystkie warzywa lubią gotowanie pod przykryciem. Należą do nich: pomidory, szpinak, groch, fasola czy kapusta.
Zobacz więcej:
9 warzyw, które mają wspaniałe właściwości zdrowotne
Kuchnia w stylu angielskim – jak ją urządzić?