Reklama

Reklama

Warzywa faszerowane

To doskonały pomysł na obiad albo kolację. Farsz możesz zmodyfikować według własnego pomysłu - jest pole do popisu!

Składniki

  • 7 dużych cebul,
  • 24 dag ryżu,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 3 małe cukinie,
  • 6 pomidorów średniej wielkości,
  • 12 dag masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 80 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • słodka mielona papryka,
  • pieprz, sól,
  • 200 ml bulionu.

Ryż ugotować na półsurowo. Obrać 6 cebul, odciąć wierzchy, gotować 10-15 minut w posolonej wodzie. Papryki rozciąć na połowy, pozbawić nasion. Pomidory rozciąć w poprzek na połowy i wydrążyć miąższ. Cukinie umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż na połowy, wydrążyć miąższ. Cebule odcedzić, przelać zimną wodą, wydrążyć środki. Odłożoną cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Wymieszać z mięsem, ryżem, posiekaną natką pietruszki, koncentratem pomidorowym.

Reklama

Farsz doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Napełnić nim wydrążone warzywa. Warzywa ustawić w dużej formie żaroodpornej. Polać resztą stopionego masła i bulionem. Dusić 60 minut w 200°C. Podawać np. z gęstą kwaśną śmietaną. 

Dowiedz się więcej na temat: faszerowane warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje