Składniki na 4 porcje: - 4 łyżki bulionu warzywnego, - 5 łyżek żelatyny, - torebka mieszanki warzywnej (mrożonej - 500 g), - szczypta cukru, do smaku, - nieco soli, - łyżeczka octu, - 4-6 ziarenek ziela angielskiego, - 1-2 liście laurowe, - kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: Warzywa wsypać do garnka, wlać 1 litr wody i bulion warzywny. Gotować przez około 15 minut. Warzywa wyjąć z rosołu, przełożyć do głębokiego półmiska lub dużej salaterki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować 1/2 litra wody, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz ocet. Przyprawić solą i cukrem, chwilę gotować. Wywar połączyć z namoczoną żelatyną, przecedzić. Zalać nim warzywa, odstawić do zastygnięcia (na ok. 2 godz.). Czas przygotowania 35 minut