Warzywa z kiełkami z woka
Smak Azji.
Składniki:
- 45 g niesolonych orzeszków ziemnych
- puszka (314 ml ) pędów bambusa
- pęczek zielonej cebulki
- kawałek imbiru (1cm)
- ząbek czosnku
- 150 g grzybów shitake
- 250 g kiełków sojowych
- sól
- 500 g filetu z indyka
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- 6 gałązek kolendry
- 125 ml sosu sojowego
- 2-3 łyżki Sambal Oelek Przygotowanie:
Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pędy bambusa osączyć, cienko pokroić. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę pokroić, imbir utrzeć. Czosnek drobno posiekać. Grzyby oczyścić.
Kiełki obgotować w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty, osączyć.
Mięso pokroić w paski. 2 łyżki oleju rozgrzać w woku, mocno obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Dolać 2 łyżki oleju i smażyć grzyby, cebulkę, marchewkę, imbir i czosnek.
Dodać mięso, kiełki, orzeszki, wymieszać. Dolać sos sojowy Sambal Oelek. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 1890 kJ/451 kcal