Warzywa z kleikiem (po 11. miesiącu)

Oto danie dla niespełna rocznego malca - z pewnością mu posmakuje.

Dorosłemu możesz podać taką zupę, maluszkowi musisz ją zmiksować
Dorosłemu możesz podać taką zupę, maluszkowi musisz ją zmiksować 123RF/PICSEL

Składniki:

  • mały ziemniak
  • mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • jajko
  • 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego

Przygotowanie:

1. Warzywa starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.

2. Pokrojone jarzyny włóż do wrzątku i gotuj do miękkości.

3. Ugotowane warzywa zmiksuj lub przetrzyj przez sitko.

4. Kleik rozmieszaj w ok. 50 ml przegotowanej wody i dodaj do warzyw.

5. Jajko umyj w gorącej wodzie, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki i roztrzep. Powoli, cały czas mieszając, dodaj do papki.

6. Ponownie zagotuj jarzynkę.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas