Warzywne chipsy
Przepisy na zdrowe przegryzki autorstwa Anny Lewandowskiej.
Chipsy z jarmużu
Kilka liści jarmużu dokładnie umyłam i skropiłam mieszanką oliwy i przypraw: lubczyku, majeranku, pieprzu i chilli. Piekłam 5 minut w 150 st. C (pilnowałam czasu!).
30 kcal
Chipsy z topinamburu
Składniki:
- 4 topinambury
- oliwa
- przyprawy: sól morska, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny
Przygotowanie:
Umyte i pokrojone w cienkie talarki topinambury wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam ulubionymi przyprawami i piekłam w 180 st. C (z funkcją termoobiegu) aż do zarumienienia.
200 kcal
Chipsy z buraków
Składniki:
- buraki
- oliwa z oliwek
- sól morska, czosnek, tymianek lub inne przyprawy (według uznania)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Buraki umyłam, obrałam i pokroiłam na cieniutkie talarki (najwygodniej przy użyciu odpowiedniej tarki). Talarki ułożyłam równomiernie na papierze, jeden obok drugiego, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam przyprawami (według uznania).
Piekłam 15-20 min, potem obróciłam podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekałam przez kolejne 10-20 min. Pilnowałam, żeby się nie przypaliły. Wyjęłam z piekarnika i przełożyłam do miseczki.
150 kcal
Chipsy z marchewki
Składniki:
- 1-2 marchewki
- 1½ łyżki oliwy
- ulubione przyprawy, np. sól, tymianek, słodka papryka, rozmaryn
Przygotowanie:
Marchewki obrałam, pokroiłam na cienkie talarki (najlepiej zrobić to przy użyciu specjalnej tarki). Skropiłam oliwą i posypałam ziołami. Rozgrzałam piekarnik do 200 st. C. Na blasze, na papierze do pieczenia ułożyłam marchewki i piekłam ok. 25 minut.
220 kcal
Przepisy pochodzą z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" autorstwa Anny Lewandowskiej. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: lipiec 2016.