Reklama

Reklama

Warzywne kąski w cieście

Bezmięsne pyszności na przystawkę lub przekąskę. Domowe smakują najlepiej!

Brokuły w winnej tempurze

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. wytrawnego
  • białego wina
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

Brokuł oczyść, opłucz, podziel na niewielkie różyczki. Włóż je do wrzącej wody, lekko posól i gotuj przez 4-5 minut, aż będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Potem odcedź je i odłóż do wystudzenia. Mąkę przesiej do miseczki. Wbij jajko i dolej białe wino. Ciasto przypraw do smaku sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Mieszaj trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Różyczki brokuła kolejno zanurzaj w cieście i kilkakrotnie obróć, by były równomiernie pokryte ciastem. 

W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, wkładaj po kilka różyczek. Smaż je, aż ładnie się zrumienią (w sumie około 10 minut). Usmażone brokuły w cieście wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z dodatkiem sosu np. z majonezu oraz curry.


Reklama

Cukiniowe talarki w parmezanie

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2–3 cienkie cukinie (w sumie ok. 1 kg)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek tartego sera typu parmezan
  • 20 migdałów (bez skórki)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska

Sposób przygotowania

Migdały zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając, przesyp na talerzyk. Gdy przestygną, drobno je posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel w specjalnym młynku do orzechów. Piekarnik rozgrzej do temp. 220ºC. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz bułkę tartą i suszone oregano. 

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Plasterki cukinii oprósz solą morską, polej czosnkową oliwą, dobrze przemieszaj. Następnie obtocz je w posypce z sera oraz migdałów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż ser się stopi, a plasterki cukinii ładnie się zrumienią. Tak przygotowaną cukinię podawaj jako dodatek do mięsa albo serwuj z sosem śmietanowym jako przekąskę. 

Selerowe słupki z migdałami

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 i 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów albo orzechów laskowych
  • 1 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek

Sposób przygotowania

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mielone migdały (ew. orzechy). Wbij jajko. Wlej wodę mineralną oraz mleko. Składniki wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Ciasto przypraw do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie seler obierz, opłucz, wytrzyj do sucha i pokrój w słupki średniej grubości. W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzewaj po porcji oleju (po 4-5 łyżek). 

Selerowe słupki kolejno zanurzaj w cieście naleśnikowym. Od razu kładź je porcjami na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor, obracając (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Pod koniec smażenia lekko oprósz je czosnkiem. Usmażone słupki selerowe w cieście wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z dodatkiem sosu jogurtowo-paprykowego albo z pikantnym keczupem. 

Cebulki w piwnej skorupie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 szkl. mąki orkiszowej + trochę mąki do panierowania
  • 4-5 średnich cebul
  • olej do smażenia
  • drobna sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • gruba sól do posypania

Sposób przygotowania

Piwo stopniowo wlewaj do mąki, mieszając mikserem, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Potem przypraw je do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstaw ciasto pod przykryciem na 1 godzinę w chłodne miejsce (np. do lodówki), by mąka spęczniała. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Następnie każdą cząstkę przekrój w poprzek na pół. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki. Mąkę do panierowania wsyp na talerz i wymieszaj ją z odrobiną soli. 

Olej wlej na dużą patelnię lub do garnka, tak by sięgał do 2-3 cm wysokości naczynia. Mocno rozgrzej tłuszcz. Kawałki cebuli dokładnie obtocz w mące, zanurz w cieście i włóż na rozgrzany olej. Smaż około 5 minut, od czasu do czasu obracając. Gotowe cebulki przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Potem posyp grubą solą (ew. sezamem albo ziarenkami maku).

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje