Reklama

Reklama

Warzywne kąski w cieście

Bezmięsne pyszności na przystawkę lub przekąskę. Domowe smakują najlepiej!

Brokuły w winnej tempurze

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. wytrawnego
  • białego wina
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

Brokuł oczyść, opłucz, podziel na niewielkie różyczki. Włóż je do wrzącej wody, lekko posól i gotuj przez 4-5 minut, aż będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Potem odcedź je i odłóż do wystudzenia. Mąkę przesiej do miseczki. Wbij jajko i dolej białe wino. Ciasto przypraw do smaku sokiem z limonki, solą i białym pieprzem. Mieszaj trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Różyczki brokuła kolejno zanurzaj w cieście i kilkakrotnie obróć, by były równomiernie pokryte ciastem. 

W szerokim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, wkładaj po kilka różyczek. Smaż je, aż ładnie się zrumienią (w sumie około 10 minut). Usmażone brokuły w cieście wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z dodatkiem sosu np. z majonezu oraz curry.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje