Warzywne pasty do kanapek
Pożywne smarowidła z pysznymi dodatkami.
Duet z żółtego grochu
Sposób przygotowania
1. Groch przebierz, zalej wrzątkiem. Gotuj ok. 45 minut. Kiedy będzie już miękki, odcedź go, osącz i wystudź. W tym czasie orzeszki piniowe (ew. słonecznik) zrumień na suchej patelni. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Dodaj do grochu razem z orzeszkami. Zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Piure rozdziel.
2. Rozgrzej resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go 3 minuty. Dodaj do jednej porcji piure. Ponownie zmiksuj. Przypraw gałką. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Zmiksuj na gładko. Przypraw słodką papryką.
Buraczkowa z ciecierzycą
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj, zalej wrzątkiem, gotuj w łupinkach 50-60 minut. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą, a potem obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia.
2. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Czosnek obierz, posiekaj, zimne buraki drobno pokrój.
3. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładką masę. W czasie miksowania małymi porcjami wlej 6 łyżek oliwy. Pastę przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z pszennym pieczywem.
Paprykowa z białej fasoli
Groszkowa z fetą
1. W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Na wrzątek wrzuć groszek. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj groszek jeszcze 10 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2-3 łyżki groszku odłóż do dekoracji.
2. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj przygotowane zioła oraz pestki słonecznika, groszek i fetę. Wlej oliwę.
3. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj odłożonym groszkiem. Serwuj z razowym pieczywem albo jako dip do krakersów.