Reklama

Reklama

Warzywne pasty do kanapek

Pożywne smarowidła z pysznymi dodatkami.

Duet z żółtego grochu

Składniki

  • 2 szkl. połówek łuskanego żółtego grochu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 40 dag szpinaku
  • 1/2 szkl. orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • 2/3 szkl. suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. Groch przebierz, zalej wrzątkiem. Gotuj ok. 45 minut. Kiedy będzie już miękki, odcedź go, osącz i wystudź. W tym czasie orzeszki piniowe (ew. słonecznik) zrumień na suchej patelni. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Dodaj do grochu razem z orzeszkami. Zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Piure rozdziel. 

2. Rozgrzej resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go 3 minuty. Dodaj do jednej porcji piure. Ponownie zmiksuj. Przypraw gałką. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Zmiksuj na gładko. Przypraw słodką papryką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje