Warzywne pasty do kanapek
Pożywne smarowidła z pysznymi dodatkami.

Duet z żółtego grochu
Składniki
- 2 szkl. połówek łuskanego żółtego grochu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 40 dag szpinaku
- 1/2 szkl. orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
- 2/3 szkl. suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Groch przebierz, zalej wrzątkiem. Gotuj ok. 45 minut. Kiedy będzie już miękki, odcedź go, osącz i wystudź. W tym czasie orzeszki piniowe (ew. słonecznik) zrumień na suchej patelni. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Dodaj do grochu razem z orzeszkami. Zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Piure rozdziel. 2. Rozgrzej resztę oliwy, wrzuć szpinak, duś go 3 minuty. Dodaj do jednej porcji piure. Ponownie zmiksuj. Przypraw gałką. Suszone pomidory wrzuć do reszty piure. Zmiksuj na gładko. Przypraw słodką papryką.
Buraczkowa z ciecierzycą

Składniki
- 1/2 szkl. orzechów włoskich,
- 1 puszka (425 ml) ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 małe buraki czerwone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj, zalej wrzątkiem, gotuj w łupinkach 50-60 minut. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą, a potem obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia. 2. Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Czosnek obierz, posiekaj, zimne buraki drobno pokrój. 3. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładką masę. W czasie miksowania małymi porcjami wlej 6 łyżek oliwy. Pastę przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z pszennym pieczywem.
Paprykowa z białej fasoli

Składniki
- 1 puszka fasoli Jaś
- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki łagodnego ajvaru
- po 1 płaskiej łyżeczce słodkiej i ostrej
1. Czerwone papryki oraz chili oczyść z pestek, opłucz, osusz. Strąki pokrój na kawałki. Cebule oraz ząbki czosnku obierz, pokrój. Wszystkie przygotowane warzywa skrop oliwą, przemieszaj. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. Piecz 20-30 minut. 2. Upieczone kawałki papryki przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach papryki wyjmij, zdejmij z nich skórki. 3. Fasolę osącz z zalewy. Oczyszczone kawałki strąków oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, potem zmiksuj razem z fasolą. Pastę przypraw ajvarem, solą, oraz słodką i ostrą papryką.

Groszkowa z fetą
Składniki
- 2 szkl. zielonego groszku
- 20 dag fety
- 2 małe ząbki czosnku
- po 2 gałązki koperku i natki
- 3 gałązki bazylii
- 1 gałązka mięty
- 2 łyżki oliwy,
- 3 łyżki słonecznika
- sól, biały pieprz, szczypta cukru
1. W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem szczypty cukru. Na wrzątek wrzuć groszek. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj groszek jeszcze 10 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2-3 łyżki groszku odłóż do dekoracji. 2. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj przygotowane zioła oraz pestki słonecznika, groszek i fetę. Wlej oliwę. 3. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj odłożonym groszkiem. Serwuj z razowym pieczywem albo jako dip do krakersów.