Reklama

Reklama

Warzywne roladki

Smaczna i zdrowa przekąska!

Cukiniowe posmarowane twarogiem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 cukinie
  • 30 dag koziego twarogu (ew. krowiego twarogu kanapkowego)
  • 12 zielonych
  • oliwek nadziewanych papryką
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 1/2 pęczka mięty
  • granulowany czosnek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, oczyść, pokrój wzdłuż na 12 cienkich plasterków. Posyp je granulowanym czosnkiem. Potem oprósz solą i skrop oliwą. Paski cukini układaj porcjami na rozgrzanej patelni - jeden obok drugiego i smaż 1 min z jednej strony, aż staną się miękkie. Wtedy zdejmij je z patelni i wystudź. 

2. Plastry boczku przekrój wzdłuż. Miętę opłucz, oderwij listki. Ser utrzyj z sokiem z cytryny. Przypraw solą i czosnkiem. Plastry cukinii posmaruj serkiem. Rozłóż na nich listki mięty, paski boczku oraz oliwki. Zwiń. Zepnij. Podawaj np. z grzankami. 

Reklama


Bakłażanowe nadziewane bryndzą

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • po 20 dag szynki drobiowej i bryndzy (albo fety)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • sól

Sposób przygotowania

1. Bakłażany oczyść, potnij na 8 grubszych plastrów. Oprósz je solą i odłóż na 30 minut, aby puściły gorzki sok. Paprykę rozetnij, oczyść, pokrój w paseczki. Wędlinę pokrój w cienkie słupki. Ser rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do sera. Igiełki rozmarynu oderwij od gałązek, posiekaj, połowę wymieszaj z oliwą. Resztę rozmarynu dodaj do sera. 

2. Plastry bakłażana opłucz, osusz. Posmaruj je rozmarynową oliwą. Smaż na patelni grillowej po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij, posmaruj masą serową. Rozłóż kawałki wędliny i papryki. Zwiń. Zepnij. Smaż 2-3 minuty, obracając. Udekoruj, np. sezamem i oregano.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy