Warzywne roladki
Smaczna i zdrowa przekąska!

Cukiniowe posmarowane twarogiem
Składniki
- 2 cukinie
- 30 dag koziego twarogu (ew. krowiego twarogu kanapkowego)
- 12 zielonych
- oliwek nadziewanych papryką
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 1/2 pęczka mięty
- granulowany czosnek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- sól
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, oczyść, pokrój wzdłuż na 12 cienkich plasterków. Posyp je granulowanym czosnkiem. Potem oprósz solą i skrop oliwą. Paski cukini układaj porcjami na rozgrzanej patelni - jeden obok drugiego i smaż 1 min z jednej strony, aż staną się miękkie. Wtedy zdejmij je z patelni i wystudź. 2. Plastry boczku przekrój wzdłuż. Miętę opłucz, oderwij listki. Ser utrzyj z sokiem z cytryny. Przypraw solą i czosnkiem. Plastry cukinii posmaruj serkiem. Rozłóż na nich listki mięty, paski boczku oraz oliwki. Zwiń. Zepnij. Podawaj np. z grzankami.
Bakłażanowe nadziewane bryndzą

Składniki
- 1 średni bakłażan
- 1 czerwona papryka
- po 20 dag szynki drobiowej i bryndzy (albo fety)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 małe gałązki rozmarynu
- sól
Sposób przygotowania
1. Bakłażany oczyść, potnij na 8 grubszych plastrów. Oprósz je solą i odłóż na 30 minut, aby puściły gorzki sok. Paprykę rozetnij, oczyść, pokrój w paseczki. Wędlinę pokrój w cienkie słupki. Ser rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do sera. Igiełki rozmarynu oderwij od gałązek, posiekaj, połowę wymieszaj z oliwą. Resztę rozmarynu dodaj do sera. 2. Plastry bakłażana opłucz, osusz. Posmaruj je rozmarynową oliwą. Smaż na patelni grillowej po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij, posmaruj masą serową. Rozłóż kawałki wędliny i papryki. Zwiń. Zepnij. Smaż 2-3 minuty, obracając. Udekoruj, np. sezamem i oregano.