Warzywne roladki

Smaczna i zdrowa przekąska!

Roladki z cukinii
Roladki z cukinii123RF/PICSEL

Cukiniowe posmarowane twarogiem

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, oczyść, pokrój wzdłuż na 12 cienkich plasterków. Posyp je granulowanym czosnkiem. Potem oprósz solą i skrop oliwą. Paski cukini układaj porcjami na rozgrzanej patelni - jeden obok drugiego i smaż 1 min z jednej strony, aż staną się miękkie. Wtedy zdejmij je z patelni i wystudź. 

2. Plastry boczku przekrój wzdłuż. Miętę opłucz, oderwij listki. Ser utrzyj z sokiem z cytryny. Przypraw solą i czosnkiem. Plastry cukinii posmaruj serkiem. Rozłóż na nich listki mięty, paski boczku oraz oliwki. Zwiń. Zepnij. Podawaj np. z grzankami. 

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria

Bakłażanowe nadziewane bryndzą

Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Bakłażany oczyść, potnij na 8 grubszych plastrów. Oprósz je solą i odłóż na 30 minut, aby puściły gorzki sok. Paprykę rozetnij, oczyść, pokrój w paseczki. Wędlinę pokrój w cienkie słupki. Ser rozgnieć widelcem. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do sera. Igiełki rozmarynu oderwij od gałązek, posiekaj, połowę wymieszaj z oliwą. Resztę rozmarynu dodaj do sera. 

2. Plastry bakłażana opłucz, osusz. Posmaruj je rozmarynową oliwą. Smaż na patelni grillowej po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij, posmaruj masą serową. Rozłóż kawałki wędliny i papryki. Zwiń. Zepnij. Smaż 2-3 minuty, obracając. Udekoruj, np. sezamem i oregano.

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas