Warzywne zapiekanki
Delikatne młode jarzynki z dobrze dobranymi dodatkami oraz przyprawami to niezawodny patent na wyśmienite i pełne witamin potrawy.
Talarki w sosie śmietanowym z ziołami
Sposób przygotowania
1. Bakłażan dokładnie umyj, osusz, pokrój w plasterki. Posyp je solą z obu stron. Potem odłóż na bok na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. Żaroodporną formę posmaruj olejem.
2. Ziemniaki oskrob, potnij w grubsze plasterki. Gotuj je ok. 10 minut we wrzątku. Plasterki bakłażana opłucz, starannie osusz. Ziemniaki odcedź. Czosnek obierz, posiekaj.
3. Śmietanę połącz jajkami i czosnkiem. Sos przypraw. Cukinie umyj, pokrój w plasterki. Warzywa posyp solą i pieprzem. Odłóż trochę cukinii do obłożenia wierzchu.
4. Zioła posiekaj. W formie ułóż warzywa. Posyp je ziołami. Polej sosem. Na wierzchu ułóż resztę cukinii i pomidory pokrojone w plastry. Wierzch skrop oliwą. Piecz 40 minut w 180ºC.
Kalafiorowa z kurczakiem
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, zalej bulionem. Gotuj ok. 25 minut. W tym czasie kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz. Wytnij głąb, a resztę podziel na różyczki. Włóż je do lekko posolonego wrzątku z dodatkiem mleka. Gotuj przez 10 minut. Odcedź, osącz. Miękkie mięso wyjmij, porwij na małe kawałeczki.
2. Jogurt utrzyj z serem feta na gładką masę. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Sos przypraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Koperek opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj.
3. Żaroodporną dużą formę (ew. 4 mniejsze foremki) posmaruj masłem. Ułóż w niej kalafior i kawałki mięsa.
4. Posiekany koperek wymieszaj z sosem jogurtowym. Polej nim kalafior. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz 30 minut. Przed podaniem udekoruj odłożonymi gałązkami koperku.
Wegetariańska lazania
Sposób przygotowania
1. Makaron włóż do posolonego wrzątku i obgotuj według przepisu na opakowaniu, osącz. Marchewki i kalarepkę obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Brokuł oczyść, umyj, podziel na różyczki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz, potnij na kawałeczki. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj marchewkę i kalarepkę. Smaż 2 minuty. Dołóż paprykę i różyczki brokułu. Podlej 1/2 szkl. wody. Duś 5 minut. Pod koniec warzywa oprósz solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj z gałką muszkatołową (do smaku).
3. Żaroodporną formę z wysokim brzegiem posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian płaty makaronu, duszone warzywa i pomidory. Każdą warstwę posyp startą mozzarellą. Piecz 30-35 minut w temp. 195°C.