Warzywne zapiekanki

Delikatne młode jarzynki z dobrze dobranymi dodatkami oraz przyprawami to niezawodny patent na wyśmienite i pełne witamin potrawy.

Zapiekanka z bakłażanem
Zapiekanka z bakłażanem123RF/PICSEL

Talarki w sosie śmietanowym z ziołami

Sposób przygotowania

1. Bakłażan dokładnie umyj, osusz, pokrój w plasterki. Posyp je solą z obu stron. Potem odłóż na bok na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. Żaroodporną formę posmaruj olejem. 

2. Ziemniaki oskrob, potnij w grubsze plasterki. Gotuj je ok. 10 minut we wrzątku. Plasterki bakłażana opłucz, starannie osusz. Ziemniaki odcedź. Czosnek obierz, posiekaj. 

3. Śmietanę połącz jajkami i czosnkiem. Sos przypraw. Cukinie umyj, pokrój w plasterki. Warzywa posyp solą i pieprzem. Odłóż trochę cukinii do obłożenia wierzchu. 

4. Zioła posiekaj. W formie ułóż warzywa. Posyp je ziołami. Polej sosem. Na wierzchu ułóż resztę cukinii i pomidory pokrojone w plastry. Wierzch skrop oliwą. Piecz 40 minut w 180ºC. 

Zapiekanka kalafiorowa
Zapiekanka kalafiorowa123RF/PICSEL

Kalafiorowa z kurczakiem

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, zalej bulionem. Gotuj ok. 25 minut. W tym czasie kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz. Wytnij głąb, a resztę podziel na różyczki. Włóż je do lekko posolonego wrzątku z dodatkiem mleka. Gotuj przez 10 minut. Odcedź, osącz. Miękkie mięso wyjmij, porwij na małe kawałeczki. 

2. Jogurt utrzyj z serem feta na gładką masę. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Sos przypraw solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Koperek opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. 

3. Żaroodporną dużą formę (ew. 4 mniejsze foremki) posmaruj masłem. Ułóż w niej kalafior i kawałki mięsa. 

4. Posiekany koperek wymieszaj z sosem jogurtowym. Polej nim kalafior. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz 30 minut. Przed podaniem udekoruj odłożonymi gałązkami koperku.

Zmysłowe smaki: Zupa krem z kalafioraInteria.tv
Zapiekanka z warzywami
Zapiekanka z warzywami123RF/PICSEL

Wegetariańska lazania

Sposób przygotowania

1. Makaron włóż do posolonego wrzątku i obgotuj według przepisu na opakowaniu, osącz. Marchewki i kalarepkę obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Brokuł oczyść, umyj, podziel na różyczki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz, potnij na kawałeczki. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. 

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj marchewkę i kalarepkę. Smaż 2 minuty. Dołóż paprykę i różyczki brokułu. Podlej 1/2 szkl. wody. Duś 5 minut. Pod koniec warzywa oprósz solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj z gałką muszkatołową (do smaku). 

3. Żaroodporną formę z wysokim brzegiem posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian płaty makaronu, duszone warzywa i pomidory. Każdą warstwę posyp startą mozzarellą. Piecz 30-35 minut w temp. 195°C.  

Przepis na lazanię z wołowinąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas