Warzywne zupy na cztery sposoby
Są popularne niemal w każdym zakątku świata. Sycące, ale lekkie, pełne witamin oraz smaków i aromatów młodych jarzyn.
Orientalny rosół
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, trawę cytrynową oczyść, rozgnieć, włóż do garnka. Dodaj imbir, chili i bulion. Gotuj 15 min.
2. Marchewkę obierz, cukinię oczyść. Obydwa warzywa potnij w cienkie długie słupki. Groszek cukrowy oczyść. Przygotowane warzywa gotuj 5 min w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz.
3. Jajka pokrój na połówki. Makaron przygotuj według przepisu. Rosół przypraw sosem sojowym i rybnym oraz olejem sezamowym. Na talerze wyłóż makaron, jajka i warzywa. Zalej rosołem. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Włoska minestrone
Sposób przygotowania
1. Marchewki i kalarepki obierz. Seler oczyść, odetnij liście. Przygotowane warzywa umyj, potnij na kawałeczki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj resztę przygotowanych jarzyn. Całość smaż 5 minut, mieszając. Podlej je bulionem. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj ok. 5 minut. Makaron ugotuj według przepisu.
2. Groszek i liście szpinaku przebierz, opłucz, dodaj do zupy i gotuj 7-10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj makaron i posyp zupę parmezanem.