Warzywne zupy na cztery sposoby
Są popularne niemal w każdym zakątku świata. Sycące, ale lekkie, pełne witamin oraz smaków i aromatów młodych jarzyn.

Orientalny rosół

Składniki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 6 plastrów obranego świeżego imbiru
- 1 chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 2 marchewki
- 20 dag groszku cukrowego
- 1 cukinia
- 4 jajka na twardo
- po 2 łyżki sosu sojowego
- sosu rybnego i oleju sezamowego
- 20 dag makaronu sojowego
- sól
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, trawę cytrynową oczyść, rozgnieć, włóż do garnka. Dodaj imbir, chili i bulion. Gotuj 15 min. 2. Marchewkę obierz, cukinię oczyść. Obydwa warzywa potnij w cienkie długie słupki. Groszek cukrowy oczyść. Przygotowane warzywa gotuj 5 min w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. 3. Jajka pokrój na połówki. Makaron przygotuj według przepisu. Rosół przypraw sosem sojowym i rybnym oraz olejem sezamowym. Na talerze wyłóż makaron, jajka i warzywa. Zalej rosołem. Przed podaniem udekoruj ziołami.

Włoska minestrone
Składniki
- 3 marchewki
- 2 młode kalarepki
- 3 gałązki selera naciowego
- ok. 20 dag młodego szpinaku
- 2 szkl. zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oleju
- 6 szkl. bulionu
- 3 łyżki startego parmezanu
- 30 dag makaronu (np. grube wstążki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewki i kalarepki obierz. Seler oczyść, odetnij liście. Przygotowane warzywa umyj, potnij na kawałeczki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj resztę przygotowanych jarzyn. Całość smaż 5 minut, mieszając. Podlej je bulionem. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj ok. 5 minut. Makaron ugotuj według przepisu. 2. Groszek i liście szpinaku przebierz, opłucz, dodaj do zupy i gotuj 7-10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj makaron i posyp zupę parmezanem.