Reklama

Reklama

Warzywny makaron - spaghetti w wersji "light"

Kolorowe wstążki z marchwi czy cukinii - to modny sposób na odchudzenie spaghetti. Jak przekonują miłośnicy nowego kulinarnego trendu - warzywny makaron to, smaczna i niskokaloryczna alternatywa dla tego włoskiego dania.

W poszukiwaniu zdrowych alternatyw, miłośnicy zdrowego żywienia postanowili znaleźć alternatywę dla makaronu. Wycinane z warzyw cienki paski podawane z różnorodnymi sosami i dodatkami, stanowią niezwykle modną alternatywę dla spaghetti, którym teraz można zajadać się be wyrzutów sumienia.

Reklama

- Pamiętajmy, że najpierw jemy oczami, a takie warzywne wstążki bez wątpienia przypominają makarony - podkreśla w rozmowie z "Vogue dietetyk Tanya Zuckerbrot. To, co najmocniej przemawia, za takim warzywnym spaghetti to niska kaloryczność dania. Jak wskazuje dietetyk porcja makaronu to ok 480 kalorii, podczas gdy makaron z cukinii ma zaledwie 66 kalorii.

Taki warzywny makaron może być nieco mniej sycący o tradycyjnej porcji spaghetti, ale na pewno dostarcza nam o wiele więcej składników odżywczych i składników mineralnych. Dietetyk Greta Breski zachęca do korzystania z różnorodnych, kolorowych warzyw tj. cukinia, buraki, marchewki - to znacznie wzbogaci zarówno smakowo jak i wizualni danie. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje